Legea salarizarii unice – o piatra de incercare pentru Guvern

De: Marian Andrei / 20.08.2009, 11:39
Legea salarizarii unice - o piatra de incercare pentru Guvern
Guvernul nu a reusit in sedinta de ieri sa cada de acord asupra Legii salarizarii unice, urmand sa aiba azi noi discutii

Guvernul a analizat ieri proiectul legii salarizarii unitare in sectorul bugetar, pe care insa nu l-a avizat, urmand sa discute azi din nou pe marginea actului normativ.

Graba Cabinetului Boc de a aviza actul normativ, pentru care Executivul ar urma sa-si asume raspunderea in septembrie in Parlament, se loveste de sindicate, care se declara nemultumite de forma finala a legii.

Iata cateva dintre problemele legii salarizarii unitare a bugetarilor:

– Domenii precum Educatia si Sanatatea raman codase, in timp ce administratia publica centrala si locala, precum si magistratura conduc clasamentul lefurilor din sectorul bugetar, potrivit ultimei forme a proiectului legii, avizat de Ministerul Finantelor Publice.

– 80% dintre punctajele din grilele de salarizare au fost diminuate cu procentaje cuprinse intre 15 si 25% fata de varianta propusa de Ministerul Muncii, la sfarsitul lunii iunie – cea in care toate punctajele fusesera coborate deja cu 40% sub ce solicitasera sindicatele.

– aproximativ 80% din bugetari, pentru care punctajele din grila au fost micsorate, vor ramane cu lefurile inghetate pentru mult timp, pana cand va exista o crestere a salariului minim pe economie.

Citeste mai mult despre nemultumirile sindicatelor fata de legea salarizarii unice, pe gandul.info.