Legea salarizarii unice – praf in ochi?

De: Marian Andrei / 18.06.2009, 10:34
Legea salarizarii unice - praf in ochi?
Guvernul permite autoritatilor de supraveghere ale pietelor financiare sa isi stabileasca salariile

Un proiect de lege aprobat in secret de Guvern da mana libera autoritatilor de supraveghere ale pietelor financiare, CNVM, CSA si CSSPP, sa isi stabileasca nivelul salariilor fara a mai cere aprobarea Parlamentului. In plus, proiectul cere ca selectia conducerii acestor institutii sa se faca exclusiv pe calificari tehnice, in conditiile in care multi dintre conducatorii acestor institutii au calificari nefinanciare: ingineri, avocati sau ofiteri, fiind numiti pe criterii de influenta politica iar unii chiar de rudenie cu oameni puternici din partidele la guvernare.

Aceasta lege va permite celor trei Comisii, ai caror membri sunt printre cei mai bine platiti din sectorul public, cu indemnizatii lunare ce trec de 10.000 de euro, sa isi stabileasca pe cont propriu nivelul salariilor si indemnizatiilor.

Comisiile de supraveghere a pietei de capital, asigurarilor si pensiilor private nu vor mai fi subordonate Parlamentului, bugetele si rapoartele de activitate ale acestora urmand a fi doar dezbatute si nu aprobate de cele doua Camere. Proiectul de lege a fost intocmit ca urmare a conditiilor impuse de Banca Mondiala pentru acordarea imprumutului pentru politici de dezvoltare in valoare de un miliard de euro contractat de Romania in primavara acestui an.

Citeste mai mult despre modul in care se va face salarizarea autoritatilor de supraveghere ale pietelor financiare, pe zf.ro.