Legea uninominalului de la Guvern are probleme

De: Dragos Tanase / 12.12.2007, 17:33
Legea uninominalului de la Guvern are probleme
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale trei articole din Legea votului uninominal asumata de Guvern in Parlament.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale, miercuri, trei articole ale legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament si care a fost contestata de presedintele Traian Basescu.

Potrivit unui comunicat al Curtii Constitutionale, cele trei articole sunt 29 – alineatul 16, 48 – alineatul 11 si 2 – litera f din Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Alineatul contestat din articolul 29 se refera la listele suplimentare si prevede ca "separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national care va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale".

De asemenea, mai prevede ca "lista nationala a fiecarui partid va ordona candidatii partidelor si va contine in coloane separate: numele si prenumele candidatului, precum si apartenenta politica a acestuia", iar "lista va fi folosita pentru desemnarea reprezentantilor in Parlament doar in situatia in care numarul de voturi valabil exprimate dobandite ii permit sa obtina, conform algoritmului de repartizare prezentat la art. 48, mai multe mandate decatnumarul candidatilor inscrisi in colegiile uninominale".