Legendele sportului: Asii tenisului

Apropo.ro / 10.05.2008, 09:00
In continuare sunt prezentati unii dintre cei mai buni jucatori ai sportului alb, care au revolutionat si marcat istoria acestuia.

Jocul de tenis s-a impus prin frumusetea si spectaculozitatea sa, miscarile sportivilor fiind armonioase si precise, chiar daca efortul depus este foarte mare.

Primele mentiuni despre inceputurile acestui sport atesta existenta sa in secolul al Xll-lea, presupunandu-se ca tenisul s-a jucat mai intai la curtile regilor Frantei si Angliei.

Inventarea cauciucului a permis ca mingea elastica sa fie jucata pe orice teren si nu numai in sali, unde se juca cu mingi de piele umplute cu calti si par. Din anul 1870 tenisul a inceput sa-si desavarseasca forma pe care o cunoastem si noi in prezent.

Ilie Nastase

Este un fost jucator profesionist de tenis de camp si unul dintre cei mai importanti jucatori de tenis ai anilor 1970, fiind numarul unu de doua ori, in 1972 si 1973.

Printre cele 57 de titluri la simplu sunt US Open in 1972, French Open in 1973 iar la dublu a castigat la Wimbledon in 1973, French Open in 1970 si US Open in 1975. A castigat, de asemenea, de patru ori turneul Masters in 1971, 1972, 1973 si 1975.

Pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei a jucat timp de 18 ani un numar de 146 de meciuri de simplu si dublu, castigand 109. Alaturi de Ion Tiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, in 1969, 1971 si 1972.

La New York, in 1973 este desemnat ca fiind cel mai bun sportiv al anului si este distins cu "Racheta de Aur". Este primul roman caruia i s-a inscris numele in International Tennis Hall of Fame, in 1991. In 1976 a fost primul european care a reusit sa castige suma de 1 milion de dolari americani datorita carierei sale sportive.

Americanii l-au poreclit Nasty, datorita stilului sau de copil razgaiat si a bufoneriilor facute pe terenul de tenis. Printre cele mai cunoscute anecdote se numara jucarea unui meci de tenis la Wimbledon cu o umbrela si aducerea unei pisici negre pe teren, inaintea unui joc cu italianul superstitios Adriano Panatta (cunoscut ca fiind sensibil la vederea unei pisici aducatoare de ghinion).

Impreuna cu mentorul si in acelasi timp antrenorul sau, Ion Tiriac, a format o echipa redutabila timp de cativa ani, reusind sa castige turneul de la Roland Garros in 1970 si sa ajunga in finala Cupei Davis de trei ori in 1969, 1970 si 1972.

Click aici pentru a vedea imagini din finala de la Wimbledon din 1976

Ion Tiriac

A inceput sportul de performanta ca hocheist, participand la Jocurile Olimpice de iarna in 1964, la Innsbruck, cu echipa de hochei a Romaniei, dar a ramas cunoscut ca unul dintre cei mai mari tenismeni romani reusind sa castige timp de 9 ani consecutiv titlul national.

Talentul sau pe teren s-a materializat mai ales la dublu, castigand alaturi de Ilie Nastase, la Roland Garros, de Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open si Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alaturi de Guillermo Villas la Baltimore International si Nice International (1977), Volvo International (1979), si alaturi de Adriano Panatta – Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974).

Tiriac a fost component al echipei Romaniei in Cupa Davis intre 1959 si 1978, disputand trei finale, cu SUA, in 1969, 1970, 1972.

A fost antrenor si manager al unor jucatori de tenis renumiti: Ilie Nastase, Guillermo Villas, Henri Leconte, Boris Becker, Mary Joe Fernandez, Anke Huber, Goran Ivanisevic si manager al turneelor ATP si WTA "Eurocard Open", "Austrian Open", "Hanover Open", "Faber Grand Prix", "Open Romania".

Tiriac a fost ales presedinte al COR din 1998 pana in 2004, perioada in care sportul romanesc a avut rezultate remarcabile, mai ales la Olimpiadele din 2000 si 2004.

Bjorn Borg

Cunoscut si renumit pentru lovitura sa caracteristica in toata cariera de 11 ani, backhand-ul cu doua maini, la fel ca si pentru talentul si rezistenta care l-au ajutat sa castige cinci turnee consecutive la Wimbledon (intre 1976 si 1980), suedezul Bjorn Borg este considerat unul dintre cei mai buni jucatori ai tuturor timpurilor din tenisul international.

Desi era pasionat de hochei pe gheata, a fost silit sa abandoneze acest sport pentru a se antrena pentru tenis in fiecare zi timp de 3 ore dupa scoala. Totusi talentele dezvoltate de hochei au jucat un rol vital in dezvoltarea jocului sau, deoarece loviturile sale cu ambele maini au evoluat din cele pe care le practica la hochei.

La 18 ani, Borg a castigat primul din cele 11 titluri de Grand Slam din cariera, cu o victorie la Roland Garros. Si-a mai adjudecat acest titlu de inca 5 ori, in 1975, 1978, 1979, 1980 si 1981. In primii 10 ani ca jucator profesionist, suedezul a realizat recordul celor mai multe victorii consecutive din istoria tenisului.

Una dintre cele mai mari dezamagiri ale lui Borg a fost ca nu a castigat niciodata US Open, dupa ce a ajuns de 4 ori in finala, pierzand de 2 ori in fata americanului Jimmy Connors si de 2 ori in fata altui american, John McEnroe.

Borg a ramas celebru nu numai pentru conditia sa fizica exceptionala, ci si pentru calmul glacial cu care aborda fiecare meci, o atitudine care devenea chiar mai intensa cand se afla sub presiunea jocului, facandu-i pe adversari sa-i dea porecla de "Ice Borg".

S-a retras in mod oficial din tenis in 1983, la varsta de 27 de ani, pentru a se implica in afaceri pentru o firma de design vestimentar care i-a purtat numele. Afacerea a dat faliment dupa numai 6 ani de la lansare.

Click aici pentru a vedea imagini rare cu cel supranumit "Ice Borg"

Arthur Ashe

A fost primul afro-american care a castigat US Open, primul care a castigat Wimbledon si primul care a jucat in echipa de Cupa Davis a Statelor Unite ale Americii.

La 20 de ani, Ashe a fost selectionat in echipa de Cupa Davis in 1963, fiind membru al echipei SUA pana in 1970 si apoi din nou in 1975, 1976 si 1978. “Atata timp cat nici un american de culoare nu a fost in aceasta echipa, eu eram acum o parte a istoriei” , a scris Ashe in memoriile sale.

El a castigat 27 meciuri din 32, in Cupa Davis, mai mult decat orice american pana atunci. Ashe a castigat al doilea titlu de Grand Slam in 1970 cand l-a invins pe Dick Crealy in finala Australian Open, un turneu la care iesise de trei ori pe locul 2.

In 1975 a castigat ultimul Grand Slam cand l-a invins pe campionul Jimmy Connors in 4 seturi in finala de la Wimbledon.
In iulie 1979, Ashe a suferit un atac de cord si a fost operat 5 luni mai tarziu, iar in anul urmator s-a retras din activitatea competitonala.

Ashe a castigat 33 de titluri la individual ca profesionist, incluzand 3 Grand Slam-uri, inainte ca boala de inima sa-i forteze retragerea in 1980, la 36 de ani.

In august 1988, Ashe a aflat ca are SIDA, virusul fiind contactat in timpul unei transfuzii, cu cinci ani mai inainte.
Dupa ce a luat virusul HIV a fost intrebat: "Acesta este cel mai dificil lucru cu care te-ai confruntat pana acum? Raspunsul lui a fost: Nu, cel mai greu lucru in viata a fost acela de a fi negru in aceasta societate".

Click aici pentru a vedea imagini cu primul tenismen de culoare care a castigat Wimbledonul

Pete Sampras

A inceput sa joace tenis la varsta de 7 ani si, cand avea 9, tatal sau l-a rugat pe Pete Fischer, un doctor si un jucator amator de tenis, sa joace cu fiul sau. Fischer a fost atat de impresionat de abilitatile tanarului Sampras incat i-a devenit antrenor.

Ca junior, nu a castigat niciun turneu important, Fischer spunand ca protejatul sau trebuie sa joace mai sus, impotriva jucatorilor mai puternici pentru a-si putea dezvolta jocul. Sampras a ajuns la profesionisti la 16 ani.

In 1990, Sampras, care era clasat pe locul 81 la inceputul anului, a uimit lumea tenisului, devenind cel mai tanar castigator al U.S. Open, la 19 ani si 28 de zile.

In 1992 a castigat 5 turnee si a ajutat Statele Unite sa castige Cupa Davis, facand echipa cu McEnroe in semifinale si finala.
Recordul lui s-a imbunatatit in 1993 cand a castigat primul Wimbledon si al doilea U.S. Open. In urmatorul an a castigat Australian Open si a devenit primul jucator dupa Laver in 1969 care castiga consecutiv trei Grand Slam-uri. Dupa ce a pierdut French Open, Sampras a castigat al doilea Wimbledon.

In 1995 a devenit primul american care castiga consecutiv trei Wimbledon-uri si si-a recastigat titlul la U.S. Open. Sampras a castigat in 1997 Australian Open si inca 4 Wimbledon-uri din 1997 pana in 2000.

Dupa victoria de la Wimbledon, Sampras nu a mai castigat timp de 26 de luni. In 2002, la 31 de ani, Sampras a castigat din nou the U.S. Open, reusind 33 de asi in finala, invingandu-l pe Agassi in patru seturi. Acesta a fost ultimul meci pe care l-a jucat Sampras. In toata cariera sa, Sampras a castigat 43.280.489 dolari.

Click aici pentru a vedea imagini cu loviturile de exceptie ale lui Pete Sampras

Andre Agassi

Tatal sau i-a inflentat cursul vietii deoarece a avut o imensa dorinta de a-si vedea fiul campion de tenis si inca de cand micul Andre era in patut ii punea mingi de tenis printre jucarii. La cinci ani el se antrena deja cu jucatori profesionisti precum Jimmy Connors sau Roscoe Tanner.

Pana sa implineasca 10 ani, Andre ii invinsese pe Pete Sampras, Jim Courier sau Michael Chang. La 13 ani stia tot ce putea sa-l invete tatal sau, asa ca Mike si-a trimis fiul la scoala de tenis a legendarului Nick Bollettieri din Bradenton, Florida. Dar Andre nu a suportat rigorile academiei de tenis si a inceput sa se razvrateasca, lasandu-si parul lung si chiar purtand blugi la turnee.

Imaginea lui de baiat rau s-a dovedit a fi populara, atat in randul sponsorilor, cat si al doamnelor. A inceput sa semneze contracte in valoare de milioane de dolari si a fost vazut la bratul unui numar de femei celebre, printre care si Barbra Streissand.

In 1992 s-a inscris la Wimbledon in ultimul moment dupa ce aproape se hotarase sa renunte cu totul la turneul pe iarba All England. Decizie buna. El s-a surprins pe sine insusi, invingadu-l pe Goran Ivanisevic in finala si castigand primul sau titlu important.

Campionul american si-a incheiat cariera sportiva dupa trei meciuri jucate la US Open 2006. A triumfat in opt turnee de Grand Slam, are un titlu olimpic si este unul dintre cei cinci jucatori care au cistigat de-a lungul carierei fiecare dintre cele patru competitii majore ale anului.

A lasat in urma 21 de ani de cariera profesionista, timp in care a cistigat 60 de turnee, incepand cu cel brazilian de la Itaparica, de la sfirsitul toamnei lui 1987.

"Tabela arata ca am pierdut. Dar nu arata ce am castigat. Timp de 21 de ani, am gasit inspiratie pe langa voi, loialitate si generozitate. Mi-ati permis sa ma odihnesc pe umerii vostri pentru a-mi indeplini visele, vise pe care nu le-as fi putut atinge niciodata fara voi. O sa pastrez aceste momente pentru restul vietii mele", a spus Agassi in ultimul discurs tinut pe terenul de tenis.

Click aici pentru a vedea imagini cu "copilul teribil" al tenisului