Legume și fructe contaminate cu pesticide, ajunse la vânzare

De: Marian Andrei / 07.03.2013, 09:47
Legume și fructe contaminate cu pesticide, ajunse la vânzare
Zece tone de pere și ardei capia din Turcia, contaminate cu pesticide, au fost depistate în România, dintre acestea 365 de kilograme de pere fiind trimise spre comercializare.

Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în care s-a mai menționat că depistarea produselor contaminate cu pesticide s-a făcut în luna februarie.

Surprinde-ți mama sau iubita cu o felicitare de Mărțișor!

Astfel, un transport de 3.342 de kilograme de pere din Turcia a fost depistat în 7 februarie, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depășiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl. Deși produsele au fost sechestrate în vederea distrugerii, inspectorii ANSVSA au constatat ulterior că, de fapt, a fost distrusă doar cantitatea de 2.977 de kilograme, diferența de 365 de kilograme fiind trimisă spre comercializare.

Pe data de 9 februarie, inspectorii ANSVSA au depistat și un transport de 6.100 de kilograme de ardei capia roșu, însoțit de un buletin de analiză emis de către laboratorul EuroLab Bulgaria, care arăta depășiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat, pentru care au luat măsura distrugerii întregii cantități.

Decizia intensificării controalelor a fost luată în luna noiembrie, când ANSVSA a constatat repetate depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide  pentru legumele și fructele provenite din sau cu origine Turcia.