Leona Lewis

De: Cătălina Matei / 05.05.2008, 00:00
Leona Lewis
O voce de 6 milioane de lire sterline. La această sumă au ajuns veniturile britanicei de 23 de ani, cea mai nouă revelaţie din industria muzicală pop, care i-a cucerit inclusiv pe americani. Cu o voce impresionantă, ochi verzi ca smaraldul şi vînzări record, Leona Lewis a intrat în topul celor mai tineri milionari britanici, alături de Amy Winehouse şi Dhani Harrison.

Cîntăreaţa s-a născut într-un cartier londonez, în urmă cu 23 de ani, fiind o ”combinaţie” exotică, la propriu. Tatăl ei este un muncitor de origine africană, cu ceva gene şi din Caraibe, în timp ce mama, asistent social, se trage dintr-o familie galeză. Leona şi-a manifestat de mică interesul pentru muzică şi, la 12 ani, compune prima sa melodie. Tot de atunci, puştoaica s-a declarat vegetariană, un mod de viaţă pe care îl păstrează şi în ziua de azi. După mai multe concursuri de interpretare cîştigate, singura fată din familia Lewis – Leona mai are doi fraţi – renunţă la şcoală şi se angajează ca recepţionistă şi chelneriţă pentru a-şi plăti înregistrările la studio. Deşi producătorii erau încîntaţi de vocea ei, la un moment dat cariera ei muzicală părea să stagneze, aşa că s-a hotărît să renunţe. Însă iubitul ei a convins-o să se înscrie la ”The X Factor”, unul dintre cele mai cunoscute concursuri de talente din Marea Britanie. În seara finalei, Leona a urcat pe scenă alături de băieţii de la Take That şi a cucerit publicul şi juriul cu o interpretare de excepţie a piesei ”A million love songs”. De altfel, piesa a avut un număr record de descărcări de pe Internet: 50.000 în 30 de minute. A cîştigat finala detaşat şi un contract în valoare de un milion de lire sterline. Americanii au pus imediat ochii pe tînăra speranţa şi i-au pus în braţe un contract de aproape 10 milioane de dolari. Albumul de debut, ”Spirit”, a urcat rapid în to­purile de specialitate, iar single-ul ”Bleeding love”, compus de Ryan Tedder şi Jesse McCartney, a intrat direct pe primul loc în UK Singles Chart. Melodia a făcut furori şi în Statele Unite, Leona fiind prima cîntăreaţă din Marea Britanie care a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100, cel mai important clasament american, după mai bine de 20 de ani. Un adevărat record pe care presa britanică îl speculează la maximum.

Supervînzări, fără premii
Deşi albumul său se vinde ca pîinea caldă, Leona nu reuşeşte să-şi adjudece nici un premiu din industria muzicii pop. A fost nominalizată la patru categorii la BRIT Awards, însă n-a cîştigat nimic. Asta nu înseamnă că cel de-al doilea single, ”Better in time”, lansat în urmă cu o lună, nu face încasări-record. Între timp, Leona s-a implicat şi în activităţi caritabile, iar cea mai recentă vizită a avut loc în Africa de Sud. Dacă în 2007 făcea primul milion de lire sterline, în prezent averea britanicei a ajuns la peste 6 milioane. Şi creşte considerabil. De altfel, Leona plănuieşte un turneu mondial în 2010, în valoare de 15 milioane de lire sterline.

Poveste de dragoste…
…de 13 ani, cu acelaşi partener. Leona îl cunoaşte pe iubitul ei, Lou Al-Chamaa, de cînd avea 10 ani. Electrician de meserie, Lou este cel care a convins-o să nu renunţe la cariera muzicală. Cei doi locuiesc în Londra şi plănuiesc să se căsătorească în curînd.