Leonard Cohen

Apropo.ro / 15.09.2008, 00:00
Leonard Cohen
Pe 21 septembrie, chiar în ziua în care împlineşte 74 de ani, cîntăreţul, compozitorul, poetul şi romancierul canadian va susţine un concert pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti, în cadrul noului său turneu mondial.

Este, de peste 40 de ani, unul dintre cei mai influenţi compozitori, repertoriul său avînd peste 1300 de cover-uri în­regis­trate de artişti din toată lumea. Printre numele mari care i-au cîntat piesele se numără U2, REM, Sting, Nick Cave sau regretatul Johnny Cash. Muzica sa vorbeşte despre lucrurile care i-au dominat viaţa: religia, dragostea, războiul, sexul, depresia psihică şi însăşi muzica.

S-a născut în Westmount, Quebec: tatăl, de origine poloneză, era proprietarul unui magazine de haine în Montreal, iar mama, evreică, imigrase din Lituania. În adolescenţă, Leonard a învăţat să cînte la chitară, motiv pentru care şi-a înfiinţat o trupă country-folk numită Buckskin Boys. Moartea tatălui îi va aduce, prin testament, un venit modest care îi va permite să-şi urmeze ambiţiile literare. Astfel, la 22 de ani, Cohen publică prima sa carte de versuri, urmată, la cîţiva ani, de romanul de debut.

Tensiunile politice din ’61 îl surprind în Cuba, unde a locuit un timp, iar în 1967, Cohen se mută în Statele Unite, devenind unul dintre apropiaţii lui Andy Warhol. După ce cîntă la cîteva festivaluri de folk, atrage atenţia casei de discuri Columbia Records şi, în acelaşi an, lansează primul său album, “Songs of Leonard Cohen”. De atunci, vocea sa înaltă, de bariton, a evoluat spre registre mai grave (de bas bariton şi bas), fiind pusă în valoare de sintetizator şi grupul său feminin de acompaniament.

Au urmat “Songs from a Room” (1969), “Songs of Love and Hate” (1971), “Live Songs” (1973) şi “New Skin for the Old Ceremony” (1974). În 1973, Cohen pleacă la Ierusalim pentru a se înrola de partea israeliană în războiul de Yom Kippur. I se dă, în schimb, sarcina să susţină un turneu pentru cei din linia întîi, în deşertul Sinai, în timpul căruia va bea coniac cu un fan mai puţin obişnuit, pe atunci generalul Ariel Sharon.

În 1984, Cohen înregistrează “Various Positions”, care include superhitul “Hallelujah”, dar casa de discuri refuză să lanseze albumul şi în SUA, unde popularitatea lui Cohen era în scădere. Toată cariera sa, artistul a vîndut mult mai bine în Canada şi Europa, acesta declarînd, la un moment, cu ironie, cît de impresionat este de modestia cu care compania americană îi promovează munca.

În ’86, Cohen are o apariţie episodică în serialul “Miami Vice”, iar doi ani mai tîrziu, albumul “I’m Your Man”, cu “First We Take Manhanttan“, îl aduce din nou în fruntea topurilor. În 1990, piesele de pe “Everybody Knows” ajung pe coloana sonoră a filmului “Pump Up the Volume”, ceea ce îi aduce lui Cohen mulţi fani din rîndul tinerilor.

În ‘92, apare “The Future”, trei cîntece de pe acest album contribuind la succesul controversatului “Natural Born Killers”. Doi ani mai tîrziu, după turneul de promovare “The Future”, cîntăreţul se retrage într-un centru Zen de lîngă Los Angeles, unde va sta izolat aproape cinci ani, timp în care va deveni călugăr budhist şi va primi numele Jikan (care înseamnă ‘”tăcere”).

După cum el însuşi mărturiseşte, această perioadă îl va vindeca şi de depresiile de care suferea. În 2001, Cohen se întoarce cu “Ten New Songs”, cel mai melancolic material din discografia lui, iar “Dear Heather” (2004) va însemna colaborarea cu cîntăreaţa de jazz (şi iubita lui actuală) Anjani Thomas.

Acum trei ani, Cohen şi-a dat managerul de-o viaţă, Kelley Lynch, în judecată, susţinînd că aceasta şi-ar fi însuşit cinci milioane de dolari şi drepturile de publicare ale cîntecelor sale, lăsîndu-l cu doar 150.000 de dolari în cont. Artistul a cîştigat procesul, dar mai are de aşteptat pînă să vadă şi cele nouă milioane pe care i le-a “promis” verdictul tribunalului din Los Angeles.

2008 este deja un an important în cariera artistului. Concertul din România face parte din turneul mondial început în luna mai, iar după terminarea acestuia, prin decembrie, este aşteptat un nou album.

Cohen şi femeile

Este de ajuns să-i citeşti cele două romane, apărute şi la noi, “Jocul favorit” şi “Frumoşii învinşi”, ca să realizezi că a avut o viaţă sentimentală extrem de intensă. Cu toate că “laşitatea şi frica” l-au împiedicat să se căsătorească vreodată, Cohen a avut, în anii ’70, o relaţie serioasă cu artista Suzanne Elrod, care i-a dăruit un fiu, Adam, şi o fiică, Lorca. O altă relaţie celebră a avut-o în timpul şederii sale pe insula grecească Hydra, unde a trăit şapte ani alături de soţia romancierului scandinav Axel Jensen. Prin ’90, artistul a fost iubitul actriţei Rebecca DeMornay, motiv pentru care aceasta a fost dezmoştenită de familie.

La ora actuală, trăieşte împreună cu Anjani Thomas, împreună cu care a şi compus un album, “Blue Alert”. Cîntat în întregime de Anjani, albumul sună, conform unei recenzii, “precum Cohen reîncarnat în femeie… Deşi Cohen nu cîntă o singură notă, vocea lui pluteşte ca un fum”.