LetÂ’s Pilates!

Apropo.ro / 11.09.2006, 11:55
LetÂ’s Pilates!
In zilele noastre mai toata lumea vorbeste despre fitness, tae-bo, pilates, body sculpting, step aerobic sau aqua gym. Si pe buna dreptate! Intr-o lume in care fast food rules, autoturismul ne insoteste chiar si pana la coltul strazii iar sedentarismul a devenit o caracteristica a

In zilele noastre mai toata lumea vorbeste despre fitness, tae-bo, pilates, body sculpting, step aerobic sau aqua gym. Si pe buna dreptate!

Intr-o lume in care fast food rules, autoturismul ne insoteste chiar si pana la coltul strazii iar sedentarismul a devenit o caracteristica a societatii, cum altfel sa ne mentinem silueta si chiar sanatatea? Unii prefera bazinele de inot, altii urmeaza moda bicicletelor din Amsterdam, iar cei mai multi umplu salile de sport la ore tarzii.

Dupa o zi in care ti-ai „distrus” coloana vertebrala pe scaunul din birou, monitorul ti-a incetosat privirea si psihicul tau a avut multe de indurat, o seidinta de pilates este cea mai indicata solutie pentru relaxare totala.

Pilates este alegerea multor oameni obisnuiti, a unor vedete de cinema, chiar si a sportivilor de performanta si castiga teren pe zi ce trece. De ce n-ai urma si tu exemplul lui Gwyneth Paltrow sau al Madonnei?

Ce este de fapt pilates?
O serie de miscari controlate care te angreneaza trup si suflet, la sfarsitul carorar te vei simti energizata si revigorata. Seriile de exercitii pilates sunt menite sa te ajute sa obtii flexibilitate, sa-ti conturezi un trup armonios si sa scapi de stresul acumulat pe timpul zilei.

De la un exercitiu care ii ajuta pe practicanti sa obtina flexibiliatate si forta fara a lucra cu greutati, in anii Â’20, Pilates a ajuns astazi unul dintre cele mai renumite programe de slabit si remodelare corporala din lume.

Pilates este unul dintre putinele exercitii de fitness care uzeaza doar cateva miscari bine stabilite, exercitii ce necesita o forma si un control foarte bune. Aceste miscari exacte permit fiecaruia sa obtina un tonus de invidiat. De asemenea, pilates nu-ti ocupa prea mult din putinul timp liber de care dispui si nici nu-ti cere bani pentru echipamente scumpe sau fancy. Douazeci de minute de exercitii de 3 ori pe saptamana pe care le poti practica acasa vor fi de ajuns pentru a-ti modela trupul. Nu exista nici un avertisment de genul „donÂ’t do this at home”, asa ca poti sa-i dai bataie! Partea buna a acestor exercitii este ca oameni de toate varstele le pot practica si pot obtine aceleasi beneficii. Nu esti curioasa sa simti pe pielea ta beneficiile metodei pilates?

Atentie! Se lucreaza la mijloc!
Exercitiile pilates lucreaza cu musculatura partii centrale a trupului, punand accent pe abdominalii superiori si inferiori, muschii spatelui, muschii fesieri si de asemena confera flexibilitate coloanei vertebrale. Vei avea un abdomen de invidiat si un posterior a la Jennifer Lopez.

Exercitii „all included”
Multi oameni se intreaba cum se inrudesc exercitiile pilates cu pozitiile de yoga. De cele mai multe ori ele sunt aceleasi. Cu toate acestea, in timp ce in yoga ramai tintuit intr-o pozitie, pilates te pune in miscare continua. Mai mult, indiferent ce parte a corpului lucrezi, iti soliciti toti muschii. De exemplu, daca faci exercitii pentru picioare iti vei stimula si muschii abdominali si iti vei mentine si o pozitie dreapta a corpului in timp ce le executi.

Calitate inainte de toate
In pilates conteaza calitatea exercitiilor si nu numarul acestora. Daca te concentrezi pe precizia fiecarei miscari, vei obtinue un muschi lucrat mai bine, fara a avea intinderi musculare in alte zone. Vorba ‘ceea: „mai bine putin si bine decat mult si prost”.

Cu precizie elvetianaÂ…
Multi dintre cei care ridica greutati se dezvolta neuniform. Muschii lucrati devin prea dezvoltati iar ceilalti se atrofiaza. Asta se intampla deoarece nu lucreaza tot corpul odata. Exercitiile pilates folosesc mai multe grupe de muschi in acelasi timp. De asemenea, intinzi si intaresti muschii in cadrul aceluaisi exercitiu. Acestea te ajuta sa-ti mentii echilibrul si sa ai o tinuta corecta. Pe deasupra, inveti sa-ti coordonezi mai bine miscarile intregului corp!

ItÂ’s all about you
Cand faci exercitii pilates, esti concentrata doar pe tine insuti, pe pozitia corpului, pe respiratie, pe modul cum executi miscarile. Constientizarea fortei dobandite te poate ajuta sa-ti mentii o tinuta mai buna, sa-ti relaxezi muschii tensionati printr-o respiratie corecta, precum si sa reduci stresul.

Nu te epuizeaza, te energizeaza
Dupa exercitiile traditionale de intretinere, te simti intotdeauna sleita de puteri. Interesant este ca la finalul exercitiilor pilates te simti mai energizata decat la inceputul lor. Combinatia dintre o respiratie corecta, calitatea exercitiilor si numarul mai mic de miscari iti ajuta organismul sa functioneze mai bine. Rezultatul: vei avea mai multa energie pentru intreaga zi.

Raluca Iorga