Leul pierde 1% intr-o zi

Apropo.ro / 10.01.2008, 11:07
Leul pierde 1% intr-o zi
De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut 10%, BET-ul a scazut cu 5%, iar leul s-a depreciat cu peste 1% fata de moneda europeana.

De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut 10%, BET-ul a scazut cu 5%, iar leul s-a depreciat cu peste 1% fata de moneda europeana.

Bursa a inregistrat ieri o noua scadere puternica, pierzand inca 600 mil. euro din capitalizare, in conditiile in care SIF-urile au pierdut aproape 4%, iar indicele BET al principalelor zece companii listate a scazut cu aproape 1%. Deprecierea leului cu peste 1% a muscat de asemenea din valoarea companiilor listate la Bursa exprimata in euro.

Piata de capital continua sa fie dominata de sentimentul negativ care a cuprins in ultimele luni pietele internationale, scaderile de ieri de la Bucuresti venind la o zi dupa ce indicii burselor americane au mai pierdut 2%.

De altfel, toate pietele europene au fost afectate ieri de corectii, care au fost mai accentuate pe pietele emergente din estul Europei.

"Nu putem sa spunem ca noi avem un comportament aparte fata de pietele din regiune. Am avut scaderi de circa 2% pe majoritatea pietelor din zona, determinate de temerile de pe pietele internationale. Ne deosebim de celelalte piete prin faptul ca nu avem investitori interni puternici care sa sustina anumite niveluri de pret", a declarat Daniel Pocorea, director de tranzactionare la BRD Securities.

Pe piata valutara interbancara leul este in cadere libera, cotatiile urcand ieri pana la 3,67 lei pentru un euro. Intr-o singura zi de tranzactionare leul a pierdut peste 2% in fata monedei europene, dupa ce companiile, dar si investitorii financiari straini au cumparat agresiv valuta.

BNR a calculat la Bucuresti un curs de 3,6333 lei pentru un euro, cu 4,08 bani, respectiv 1,13% peste nivelul precedent. Acesta este cel mai inalt nivel atins de euro la cursul oficial din iunie 2006.

"Miscarea a fost initiata de ordine comerciale, insa ulterior toti jucatorii au inceput sa cumpere valuta. Declansarea unor ordine presetate stop-loss (pentru limitarea pierderilor in cazul cresterii cotatiilor, n. red.) ale clientilor strainilor a amplificat miscarea, cursul urcand pana la un maxim al ultimelor sase saptamani", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank. Piata a inregistrat o volatilitate ridicata, in conditiile in care volumele tranzactionate au fost importante.

Euro urcase peste nivelul de 3,6 lei si in ultimele zile de tranzactionare ale lui 2007, insa atunci volumele au fost reduse, cresterea aparand in conditiile in care cumparatorii nu si-au gasit contrapartida la vanzare. Monedele de pe pietele emergente vecine nu au inregistrat fluctuatii importante fata de euro.

Analistii raman pesimisti in privinta sanselor leului de apreciere in perioada urmatoare, in conditiile in care inflatia ridicata si adancirea deficitelor externe vor continua probabil sa se deterioreze cel putin pe parcursul primului trimestru. Astfel, majoritatea estimarilor arata ca euro ar putea sa urce spre 3,7 lei pana in martie.

Â