Liderii Fundației pentru Drepturile Omului îi cer lui Justin Bieber să anuleze concertul din Arabia Saudită 

De: Nicoleta Lepădatu / 10.11.2021, 08:55
Liderii Fundației pentru Drepturile Omului îi cer lui Justin Bieber să anuleze concertul din Arabia Saudită 

Președintele și CEO-ul Fundației pentru Drepturile Omului îi solicită lui Justin Bieber să anuleze un concert programat în Arabia Saudită „ca simbol al solidarității cu suferința continuă a poporului saudit”.

Într-o scrisoare din 2 noiembrie trimisă reprezentanților lui Justin Bieber, președintele organizației nonprofit, Garry Kasparov, și CEO-ul, Thor Halvorssen, se opun viitorului concert al cântărețului piesei ”Stay” la Marele Premiu de Formula 1 din Arabia Saudită, din 5 decembrie 2021. Evenimentul de Formula 1 va include, de asemenea, concerte ale A$AP Rocky, Jason Derulo, Tiesto și David Guetta, iar reprezentanții Fundației pentru Drepturile Omului spun că le-au fost trimise scrisori și acestor interpreți, precum și cântărețului egiptean Mohamed Hamaki, despre evoluția în cadrul evenimentului.

„Vă scriem pentru a vă informa de urgență despre criza drepturilor omului din Arabia Saudită; să vă explicăm rolul pe care l-a jucat regimul MBS [prințul moștenitor Mohammed bin Salman] în încălcarea drepturilor a zeci de milioane de saudiți; să vă rog să luați în considerare implicațiile nefericite ale angajamentului dumneavoastră cu dictatura brutală a MBS; și să solicităm cu respect ca, în lumina statutului tău de personalitate globală, să profiti de această ocazie pentru a influența pozitiv politica privind drepturile omului în Arabia Saudită, anulând concertul tău, ca simbol al solidarității cu suferința continuă a poporului saudit”, au scris Kasparov și Halvorssen.

În scrisoare, liderii FRH critică, printre altele, modul în care regimul actual tratează dizidenții și membrii comunității LGBTQ+, istoricul său în ceea ce privește drepturile individuale, restrângerea mass-media și trimiterea la închisoare a activiștilor pentru drepturile femeilor, printre altele. Ei notează că Reporteri fără frontiere a clasat Arabia Saudită pe locul 170 din 180 de țări în Indexul său mondial al libertății presei din 2021.

Scrisoarea menționează, de asemenea, că Halvorssen și Fundația pentru Drepturile Omului au produs ”The Dissident”, documentarul din 2020 al lui Bryan Fogel care explorează moartea scriitorului de la Washington Post Jamal Khashoggi, în care familia regală saudită a fost implicată în mod direct.

Un argument-cheie al scrisorii este că monarhia Arabiei Saudite folosește în prezent activități de divertisment și sport pentru a distrage atenția de la abuzurile de putere și că declarațiile lui Justin Bieber în sprijinul diferitelor cauze ale justiției sociale sunt în contradicție cu spectacolul planificată. „Regimul saudit este bucuros să plătească sume mari celebrităților internaționale pentru a oferi Regatului un aspect de respectabilitate, atâta timp cât încălcările drepturilor omului care au loc în Arabia Saudită nu sunt niciodată menționate”, scriu autorii.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Justin Bieber a obţinut cele mai multe nominalizări la MTV Europe Music Awards