Liliana Pană – Şefa de cabinet din Anticamera

De: Cătălina Matei / 21.04.2008, 00:00
Liliana Pană - Şefa de cabinet din Anticamera
Mai bine zis, şefa de cabinet a preşedintelui Boerescu, căci actriţa care o interpretează pe Victoria Grozavu în serialul de ficţiune de la PRO TV este subalternă cu acte în regulă la Teatrul Mic. Instituţie în care Liliana prestează ca actriţă, iar Florin Călinescu e director. Astfel, are parte de acelaşi şef şi pe scenă şi pe platoul de filmare!

Fără să apeleze la clişee, Liliana spune că şi-a dorit să fie actriţă nu de mică, ci dinainte de a se naşte. ”Pe vremea cînd mama era însărcinată cu mine, tata a cumpărat un aparat de radio. Iar mamei îi plăcea să asculte teatru radiofonic, prin urmare cred că mi-a transmis şi mie pasiunea pentru teatru”, povesteşte Liliana. Dorinţa de a se face actriţă a venit o dată cu apariţia televizorului în casă: ”Cînd eram mică şi am văzut prima dată televizorul, m-am gîndit că acei oameni nu există, că sînt desenaţi. După ce am aflat că sînt adevăraţi, am zis: . Mai tîrziu, mi-a fost ruşine să le spun părinţilor că vreau să dau la Teatru. Mama voia să mă fac avocată, iar tata… dintotdeauna a fost de acord cu mine”. Pînă la urmă, a dat la Teatru. N-a intrat din prima încercare şi, timp de un an, pînă la următoarea admitere, a intrat în ansamblul teatrului din Sfîntu’ Gheorghe. Astfel, a plecat în turneu, prin ţară, şi a ajuns la Tîrgu Mureş, oraş de care s-a îndrăgostit pe loc. De aceea a decis să dea admiterea la Tîrgu Mureş, la Teatru. După doi ani însă, în 1990, Liliana s-a transferat la Bucureşti, iar în ultimul an, remarcată de Leopoldina Bălănuţă, a ajuns să fie angajată la Teatrul Mic, unde director era Radu Penciulescu. În 1992, a luat şi premiul de debut pentru rolul din filmul ”Dragoste şi apă caldă”, în regia lui Dan Mironescu.

În “Anticamera” de la PRO TV, Liliana o interpretează pe Victoria Grozavu, şefa de cabinet a preşedintelui Relu Boerescu. Şi în viaţa reală, actriţa este subalterna lui Călinescu, acesta fiind direc­torul Teatrului Mic. ”Victoria Grozavu este un rol modelat de Florin Călinescu pentru mine. De altfel, fiecare personaj a fost şlefuit în funcţie de fiecare actor. Victoria este o tipă foarte corectă, riguroasă şi exigentă, care pare, uneori, extrem de dură. Dar, sub această , pe care o afişează, este o femeie sensibilă, iar telespectatorii vor avea ocazia să o descopere în următoarele episoade cu totul altfel decît este acum. Victoria îmi place pentru că în anumite privinţe seamănă cu mine. Şi eu sînt un om riguros şi disciplinat. Ca zodie, sînt între Leu şi Fecioară, ziua mea e pe 23 august”. Grozava Victoria este al treilea ochi al preşedintelui, care nu face nici o mişcare fără ştirea ei. Are grijă de sănătatea şefului de stat: ştie exact cîte şaorme îi aduce Haralambie pe ascuns şi cîtă sare îi pune în mîncare bucătăreasa Gina. De curînd, Liliana a aflat cu stupoare că există o Victoria Grozavu la Focşani, o tele­spectatoare căreia îi place albastrul, la fel ca şefei de cabinet: ”Probabil mai există şi alte Grozave prin ţară, aşa că aştept mesaje!”, spune amuzată actriţa. Cei care vor să o vadă şi în alte roluri au ocazia să meargă la Teatrul Mic, unde Liliana joacă în spectacolul ”Colonia îngerilor”.

Admiratoare a lui Putin
”Îmi plac piesele ruseşti. Şi sînt o admiratoare a lui Putin, mai ales de cînd l-am văzut la summit-ul de la Bucureşti. Nu mă pricep la politică, dar cred că aşa ar trebui să fie orice politician: ferm, cu atitudine, cu un discurs bine pus la punct, cu alură de lider. Visul meu e să ajung la Moscova şi Sankt Petersburg. Nu-mi doresc sejururi la Veneţia sau la Paris, ca mai toate femeile, eu vreau în Rusia”.