Liliana Ştefan – Idei pentru părinţi de la o mămică cu trei copii

Apropo.ro / 17.03.2008, 00:00
Liliana Ştefan - Idei pentru părinţi de la o mămică cu trei copii
De patru ani visează la formatul “De-a mama şi de-a tata”. În februarie, Euforia TV i-a împlinit visul şi o invită, o dată pe săptămînă, să vorbească despre micuţi, dar şi despre părinţii lor, posibil copleşiţi de griji. Liliana Ştefan este mămica a trei băieţi, iar de ani de zile promovează cu succes proiectul ”Cutiuţa muzicală”.

În noua ei emisiune, încearcă să prezinte viitorilor sau proaspeţilor părinţi informaţii care ţin de sănătate, nutriţie, îngrijire sau psihologie, într-un mod foarte relaxat şi simplu. Dar care este primul sfat al gazdei de la Euforia TV, ea însăşi mămică a trei băieţi neastîmpăraţi? “Toţi părinţii trebuie să aibă răbdare. Nimeni nu se naşte învăţat şi, pînă la urmă, tot ce ţine de creşterea şi îngrijirea copiilor are o rezolvare. Şi să se uite la emisiune!“. Liliana Ştefan a venit la cîrma acestei producţii după ce ani de zile a promovat cu succes CD-urile cu muzică pentru copii din seria “Cutiuţa muzicală“. “Am mers la de mai multe ori, după o frumoasă colaborare cu Corina Dănilă pentru şi apoi la . Şi, într-o zi, am primit un telefon de la Euforia. Mi-au spus că, atunci cînd vorbesc despre copii, li se face şi altora de ei”. Cu alte cuvinte, a fost invitată să facă o emisiune-pilot, care pînă la urmă s-a concre­tizat în “De-a mama şi de-a tata”.

“N-am voie să dorm şi să fiu bolnavă”
Emisiunea a luat naştere relativ simplu. Nu la fel de simplu e să fii mămica a trei copilaşi. Liliana Ştefan este mămica lui Alex, a lui Patrik şi a micuţului Mark Nicolas. “Copiii m-au învăţat să lupt, să nu îmi fie somn nici atunci cînd mi-aş dori mai mult decît orice o pernă. Şi m-au mai învăţat că nu am voie să fiu bolnavă. La rîndul meu, i-am învăţat să fie cinstiţi, să vorbească frumos, corect, să fie respectuoşi. Din păcate, cel mare are ceva probleme din cauza acestei educaţii. La şcoala la care învaţă există şi colegi cu principii de viaţă antagonice“, povesteşte Liliana Ştefan. Ea a debutat în meseria de mămică în urmă cu nouă ani, cînd s-a născut Alex. “Prima oară cînd am născut a fost – chiar dacă pare un clişeu – emoţionant. Iar după ce am venit din maternitate, m-am speriat foarte tare. Mi-aş fi dorit să am o emisiune precum cea pe care o realizez din februarie. Eu a trebuit să învăţ din mers. Dar cele care devin mame acum au infinit de multe surse de informaţie şi pot afla cu suficient timp înainte de naştere cum să rezolve problemele şi situaţiile inedite“. A doua oară cînd a devenit mamă, Liliana avea lecţia învăţată, dar tot şi-a cumpărat o mulţime de cărţi despre creşterea copiilor. Iar a treia oară…… “Nu vreau să mă plîng. Noi i-am dorit pe toţi. Acum, e într-adevăr greu să ai grijă de trei copii, dar nu imposibil“, sună încurajarea Lilianei pentru viitorii părinţi.

Dan Bittman “Atent, iubitor şi organizat”
Apropo, Liliana Ştefan nu şi-a imaginat niciodată că va avea copii. “Omul potrivit mi-a schimbat priorităţile în viaţă şi m-a făcut să mi-i doresc“, povesteşte ea. “Omul potrivit“ se numeşte Dan Bittman, iar partenera lui de viaţă îl vede la superlativ în calitate de tătic: “Foarte atent, iubitor, organizat, ideal, în opinia mea”. Cu aşa familie numeroasă, Liliana preferă să îşi petreacă timpul liber nu în excursii, ci tot acasă. “Ne jucăm tot timpul. Nu pot să spun despre cei mici nici că sînt cei mai neastîmpăraţi, nici că fac cea mai mare dezordine în casă. Sînt ca… toţi copiii”. Are experienţă şi o credem că ne va da, în emisiunea ei, cele mai bune sfaturi despre pitici şi părinţi.