Liliecii in pericol: 15 pesteri din Romania se inchid

Apropo.ro / 09.01.2012, 13:30
Liliecii in pericol: 15 pesteri din Romania se inchid
Autoritatile din Bihor, Alba si Cluj vor sa inchida aproape 15 pesteri din Romania pentru a proteja speciile de lilieci ce traiesc in ele.

Agentia de Protectia Mediului Bihor, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania si Institutul de Speologie Emil Racovita au decis si au demarat procedurile de inchidere a 15 pesteri din Muntii Apuseni.

Inchiderea are loc pentru protejarea coloniilor de lilieci si este urmarea proiectului Conservarea speciilor de lilieci in Muntii Padurea Craiului, Bihor si Trascau, finantat de UE.

Pesterile care vor fi inchise sunt Pestera cu Apa din Valea Lesului, Pestera Vadu Crisului, Pestera Batranului, Pestera Ticlului, pesterile din Astileu, Tasad, Betfia, Ciur-Izuc, Fanate, Coliboaia, Magura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papara si Pestera Liliecilor din Cheile Ampoitei.

Aceste pesteri vor fi inchise cu grilaje, iar la pesterile care au deja grilje montate acestea vor fi intarite.

Specialistii declara ca liliecii au de suferit in urma deranjului excesiv din pesteri (vandalism, gunoaie, galagie), ba mai mult, aceste lucruri conduc spre degradarea golului subteran, destramarea coloniei de lilieci, abandonarea adapostului sau cresterea mortalitatii.