Limbajul trupului: 7 greșeli de evitat în afaceri

De: Dragos Tanase / 25.06.2012, 17:30
Limbajul trupului: 7 greșeli de evitat în afaceri
Ați auzit, probabil, cât de important este limbajul trupului, în general, și în afaceri, în special. Practic, de limbajul trupului poate depinde încheierea sau nu a unei afaceri.

Este ca un dialog non-verbal, de la modul în care te joci cu părul, în mijlocul unei conversații, până la unele gesturi uzuale, care pot deveni enervante, dar mai ales decisive pentru interlocutor.

Iatâ câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii de afaceri și nu numai:

1. Privitul în tabletă sau la telefonul mobil

Dacă, în timp ce discuți cu un client, cauți informații – cu ajutorul diverselor gadget-uri – atunci gestul poate fi interpretat în mod negativ: este un semnal clar că nu ești interesat de ceea ce spune acesta. Este, de asemenea, un semn de aroganță pură.

Preferabil ar fi sa folosiți un carnețel sau o coală A4, pentru a lua notițe, sau chiar să printați site-ul/site-urile care va interesează și știți că vă vor fi de folos.

2. Frecarea mâinilor

Acest gest poate spune despre tine că ești nervos, incomod sau chiar arogant. Și, mai rău, chiar că ești interesat doar de foloase materiale, de pe urma posibilei afaceri încheiate împreună.

Ține mâinile pe genunchi, dacă stai jos, sau odihnește-le, natural, pe langă corp, dacă stai în picioare.

Și încă ceva important: nu îți trosni degetele de la mâini. Este un gest de macho, care caută doar atenție. Nu e cazul de așa ceva, într-o discuție față în față cu un posibil client sau important om de afaceri.

3. Îmbrăcămintea murdară sau neîngrijită

Este cel mai important aspect și este clar că dacă te îmbraci neglijent, atunci clientul își va face o părere despre felul tău neprofesional de a face afaceri, pe când un aspect îngrijit va aduna „puncte” importante în favoarea ta.

4. Uitatul foarte des la (orice) ceas

Fie că te uiți la ceasul de la mâna ta sau la unul de pe peretele din biroul respectiv, făcând-o foarte des, poate trăda faptul că ai ceva mai important de făcut decât acea discuție și partenerul te simte grăbit. Deci, uită de timp și concentrează-te doar asupra negocierilor din acel moment.

5. Brațele încrucișate

Brațele încrucișate te fac să arăți defensiv și închis la discuții sau că ești indiferent față de ceea ce spune interlocutorul. Deschide-țti brațele, astfel încât să pari primitor și deschis la discuții.

6. Datul ochilor peste cap

Trebuie să știi că fiecare cuvânt care iese din gura ta, indiferent de cât de sincer este, poate fi trădat de cea mai mică mișcare nepotrivită a ochilor, în semn dezaprobator. Dacă, totuși, esti dezamăgit de discuții și negocieri, pastrează acest gest pentru când ieși din birou sau ești în mașină.

7. Contacul vizual

Dacă, în loc să te uiți în ochii clientului din fața ta, ești cu ochii pe pereți sau prin alte locuri, atunci acesta va trage concluzia că nu ești de încredere.

Așadar, asigură-ți un bun contact vizual, pentru a câștiga încrederea și să te arate implicat și interesat.

În loc de concluzie

În lumea afacerilor, ai la dispoziție doar un minut sau două, pentru a atrage pe cineva într-un poiect. Dar o gafă lingvistică sau corporală poate dura doar câteva secunde.

La succesul unei afaceri, poate contribui și limbajul trupului

O afacere de succes poate depinde și de gesturile tale

Nu pierde o afacere sau un client, doar pentru că nu ai folosit corespunzător limbajul trupului. Ține cont de aceste sfaturi și nu uita: corpul tău lucrează mai degrabă pentru tine, decât față de tine!