Linux e mai ieftin ca Unix cu 80%

Apropo.ro / 28.01.2002, 10:15
Linux e mai ieftin ca Unix cu 80%
Un nou studiu publicat joia trecuta de analistul IDC arata ca valoarea costului total de proprietate pentru rularea sistemului de operare Linux este cu 80% mai mica decat cea Unix. Rezultatele unui studiu de trei luni pe tema costului total de proprietate a sistemului de operare Linux


Un nou studiu publicat joia trecuta de analistul IDC arata ca valoarea costului total de proprietate pentru rularea sistemului de operare Linux este cu 80% mai mica decat cea Unix.

Rezultatele unui studiu de trei luni pe tema costului total de proprietate a sistemului de operare Linux versus Unix, arata o diferenta de 45 pana la 80% pentru Linux pe platforma Intel in comparativ cu Unix pe sistemele Risc.

Conform studiului, Linux a devenit o alternativa viabila si material eficienta a sistemului de operare Unix pentru sistemele informationale aflate in dotarea companiilor.

„Pentru companiile care combina in mod corespunzator nevoile si cunostintele, Linux ofera un potential urias pentru scaderea costurilor asociate cu acordarea de suport pentru aplicatii,” afirma IDC.

„Costurile asociate cu Linux sunt nu doar extrem de scazute pentru hardware si software, ci si comparabile sau chiar mai mici pentru administrarea personalului,” citeaza studiul.

Insa pentru a deveni constiente de adevaratul potential al sistemului de operare Linux, companiile trebuie sa parcurga prima etapa de pilotare Linux, urmata de crearea unei strategii pentru implementare pe termen mai lung.

Conform studiului, cheia descoperirii avantajelor oferite de Linux la nivel de companie implica o atentie deosebita cu privire la locul implementarii sistemului de operare Linux, intelegerea motivelor care stau la baza implementarii acestuia in domeniile respective, administrarea estimarilor si monitorizarea rezultatelor.

„Succesul presupune o combinatie perfecta intre nevoi, capacitatile organizatiei IT si atributele sistemului de operare Linux, precum cost, performanta si fiabilitate,” citeaza studiul.

Finantat de distribuitorul Linux Red Hat, analistii IDC au colectat date pentru studiu prin intermediul a 142 de interviuri efectuate in perioada iunie-septembrie 2001 cu companii insumand peste 100 de angajati, care implementeaza Linux pe platforma Intel si Unix pe sistemele bazate pe Risc.