Lipsa definirii emoţiilor, precum fericirea sau iubirea, aduce suferinţă

Apropo.ro / 09.07.2018, 12:14
Lipsa definirii emoţiilor, precum fericirea sau iubirea, aduce suferinţă
Avem cu toţii tendinţa să manifestăm modalităţi exagerate de a privi şi interpreta viaţă. Atunci când o facem, inevitabil, forţa emoţiilor noastre creşte şi în cazurile în care emoţiile sunt din gama celor neplăcute, această creştere este absolut inutilă şi consumatoare de energie atât fizică cât şi mentală.

Una dintre modalităţile prin care mintea noastră poate distorsiona lucrurile este folosirea cuvintelor care definesc sentimente, trăiri, fără a defini cât mai precis ce înseamnă ele pentru noi personal. De exemplu: iubire, fericire, eşec, succes, împlinire, încredere, respect, dărnicie … lista poate continuă destul de mult.

“Să luăm că exemplu cuvântul IUBIRE! Care este definiţia iubirii? Există o definiţie general valabilă, cu repere clare de urmat? Nu! Fiecare dintre noi avem o imagine personală despre ce înseamnă iubirea pentru noi şi despre cum am dori să se manifeste ea în vieţile noastre. Haideţi să luăm FERICIREA! Definiţia general valabilă? Din nou nu avem! Dar suntem gata oricând să spunem că vrem să fim iubiţi, fericiţi, respectaţi, etc. Întrebarea este dacă, înainte de a pretinde să primim, ne-am definit cât mai exact ce reprezintă pentru noi personal aceste noţiuni, dacă ştim cât mai bine cum anume vrem să fim iubiţi, respectaţi, înţeleşi, fericiţi… Unde apare distorsiunea? Tocmai în această lipsa de definire personală a noţiunilor! Atâta timp cât nu definim, trăim cu mintea atârnată de ceva vag, de ceva ce aşteptăm să se întâmple cândva, de undeva, din afară noastră, ca şi când aceste lucruri ar fi nişte cadouri pe care aşteptăm să le primim de la viaţă, de la cei dragi, de la divinitate s.a.m.d.”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că, în forma pe care noi ne-o dorim, nu avem cum să primim aceste emoţii sau sentimente; şi nu pentru că „cineva” nu vrea ci pentru că noi nu ştim concret ce vrem. Cum ar putea oricine altcineva din afară noastră să ştie de ce avem nevoie şi mai ales CUM vrem să primim lucrul respectiv, dacă nici noi nu ştim bine?

Lipsa de definire a emoţiilor şi sentimentelor aduce suferinţa

Această lipsă de definire, această aşteptare aduce suferinţă, pentru simplul fapt că aşteptăm ceva ce nu vom primi. Şi cum se spune că „speranţa moare ultima”, riscăm să ne complacem în a speră în loc să trecem la a acţiona.

“Vreau să fiu fericit!, Vreau să fiu iubit!, Vreau … Ce înseamnă toate acestea concret pentru tine? Putem fi mai limpezi, mai precişi şi mai de ajutor nouă înşine dacă reuşim să definim nişte noţiuni – altfel abstracte, în termenii următori:Sunt fericit, iubit, acceptat, respectat, înţeles, susţinut, etc, atunci când: văd, aud, simt, primesc, ofer, acţionez etc. Astfel, vei ştii cine eşti, care-ţi sunt nevoile, ce te împlineşte cu adevărat, vei ştii ce şi cum să ceri de la viaţă şi, cel mai important, vei ştii să te opreşti din când în când din cucerirea obiectivelor şi să simţi BUCURIA VIEŢII”.