Lisabona, gazda Campionatului European de Fotbal 2004

Apropo.ro / 01.07.2004, 14:22
Lisabona, gazda Campionatului European de Fotbal 2004
Sunt departe zilele în care Lisabona era privită ca o "Cenușăreasă a Europei". Azi, cele șapte coline ale sale și râul Tajo, pe care e așezată, sunt din nou pline de viață, iar capitala portugheză se numără printre

Sunt departe zilele în care Lisabona era privită ca o „Cenușăreasă a Europei”. Azi, cele șapte coline ale sale și râul Tajo, pe care e așezată, sunt din nou pline de viață, iar capitala portugheză se numără printre cele mai captivante orașe europene. Renașterea Lisabonei va fi completă anul acesta, când două dintre stadioanele orașului – Da Luz și José Alvalade – găzduiesc Campiontul European de Fotbal.

Locul ideal pentru a începe explorarea orașului este Belém, o zonă de o importantă semnificație istorică.

De aici, navele porneau cândva în lungi croaziere, aici se construiau edificii împotriva piraților și tot aici poți găsi două exemple reprezentative de arhitectură medievală, numită Manueline (după Manuel I). Acestea sunt Turnul Belém și Mănăstirea Jerónimos, Muzeul Coach (unde se găsesc trăsurile de aur ale regilor și împăraților Europei) și Muzeul Nautic.

Situat pe cea mai înaltă dintre cele 7 coline din Lisabona, deasupra cartierelor Baixa și Mouraria, Castelo de Sao Jorge a fost ocupat pe rând de romani, vizigoți și mauri și a fost reședință regală de-a lungul secolului al XV-lea.

În zona de est a orașului, Piața Comerțului constituie atracția principală. În spatele acesteia se află renumitele cartiere Baixa și Chiado, unde turiștii și localnicii își pot face cumpărăturile de la A la Z.

Dacă te aventurezi mai mult pe străzile învecinate, ai toate șansele să ajungi la Piața Rossio, cu majoritatea clădirilor administrative din oraș și cu Avenida da Liberdade (Bulevardul Libertății), un fel de Champs Élysées al Lisabonei.

Pentru cei care vor să scape de agitația orașului, Monsanto Forest Park este ideal pentru recreere. Construit în 1934, parcul cu pini se întinde pe o suprafață de 100 ha, adăpostește o fortăreață și este înconjurat de o mulțime de restaurante, bazine de înot, un teren de camping și un părculeț al copiilor. În apropierea lui se află și Stadionul Național, Grădina Zoologică și Universitatea.

Bucătăria portugheză

Pe parcursul șederii lor în Lisabona, turiștii își pot astâmpăra foamea cu mâncăruri ieftine, delicioase și foarte condimentate, lucru datorat în mare parte exploratorului Vasco da Gama. În expedițiile sale, acesta a traversat globul, aducând piper, nucșoară, cimbru și alte picanterii, care au servit mai târziu ca bază pentru gastronomia portugheză.

O masă tipic portugheză începe cu o serie de aperitive: brânză de oaie, pate, măsline și o delicioasă șuncă afumată, numită presunto. Obișnuita sopa (supă) nu lipsește din meniul nici unui restaurant.

La fel de populare sunt și sopa de legumes și tradiționala caldo verde (o supă din cartofi, varză și cârnați afumați).

Peștele este, de asemenea, de nelipsit din bucătăria portugheză. Deliciile clasice din pește includ așa-numitele sardinhas asadas (sardine fripte), pastéis de bacalhau (prăjituri cu pește), linguado grelhado (pește la grătar) și apetisantele bife de atúm (crochete din pește).

Toate aceste delicatese trebuie servite cu vinuri de bună calitate – vinhos, cum le numesc localnicii.

Lumea cumpărăturilor

Tentația de a merge la cumpărături este irezistibilă pentru cei ce vizitează metropola portugheză. Cei mai mulți sunt atrași de obiectele autohtone din piele, de bijuteriile, porțelanurile fine și hainele de înaltă calitate – de la jerseuri tricotate de mână, la cele mai recente creații vestimentare din domeniul modei.

Nici obiectele de artă tradiționale nu și-au pierdut locul în topul preferințelor, în ciuda modernizării rapide pe care țara a cunoscut-o după revoluția din 1974. Prin urmare, vasele din ceramică, obiectele lăcuite și broderiile se vând în toată țara, iar modelele lor variază de la o regiune la alta și de la un oraș la altul.

Cea mai populară zonă de cumpărături din Lisbona este cartierul Baixa, cu magazine specializate pe diferite tipuri de mărfuri.

O scurtă plimbare pe Rua do Carmo te duce spre o altă arie de cumpărături – Chaido. Total refăcut după un incendiu devastator din 1988, Chaido este cartierul cu cele mai luxoase și scumpe magazine din capitală.