Little Steven

Apropo.ro / 28.11.2005, 14:21
Little Steven
Am mai spus-o, dar repetiția e mama..., în fine: filmele gaștii vesele pe care americanii au botezat-o "Frat Pack" (alde Stiller, Vaughn, Black, Ferrell, Wilson&Wilson, îi știți) merita vazute numai și numai de dragul indivizilor (when available) -


Am mai spus-o, dar repetiția e mama…, în fine: filmele gaștii vesele pe care americanii au botezat-o „Frat Pack” (alde Stiller, Vaughn, Black, Ferrell, Wilson&Wilson, îi știți) merita vazute numai și numai de dragul indivizilor (when available) – scenariile sunt doar simple pretexte. Ei bine, Steve Carell vrea sa ma contrazica – placerea e de partea mea.

Ultimul (dar pesemne nu cel de pe urma) din comedianții ajunși la cinema via Saturday Night Live, Steve, seamana și nu prea cu colegii sai. Seamana la capitolul talent, mai ales improvizație&ironie; nu seamana la background – e nițel mai batrân&mai scund, bașca, în afara de SNL, s-a școlit împreuna cu Jon Stewart și al sau mega-caustic „The Daily Show”. Rolurile au început timid, ca întindere cel puțin (Bruce Almighty, Melinda&Melinda, Anchorman); anul acesta a primit un rol principal în serialul The Office (remake dupa capodopera omonima a lui Ricky Gervais), un rol secundar în Bewitched (c’est la vie) și un film întreg numai al lui (scris&jucat adica), anume The 40 Year Old Virgin, motivul acestui panegiric și una din cele mai placute surprize ale anului.

În ciuda titlului („Virgin la 40 de ani” pe românește), nu e „Hot Bubble Gum 2” și nici „Porky’s 9”. În ciuda regizorului (Judd Apatow – Freaks&Geeks), nu e sitcom. În ciuda rating-ului (R, of course), e relativ cuminte – ceva erecții matinale, ceva daiquiri regurgitat, ceva masturbare subacvatica, nimic ieșit din comun. În ciuda limbajului (delicios de vulgar), e inteligent și subtil. În ciuda story-ului (ultimul american virgin TREBUIE sa-și piarda poziția), e mai mult o poveste de dragoste. În ciuda snobilor (bof!), e amuzant la culme. Și grație detaliilor (AquaMan pe raft, ASIA pe perete etc.), actorilor (Paul Rudd și, mai ales, Catherine Keener) și finalului suprarealist, dansant și jubilator (care i-ar fi facut placere unui Mel Brooks, de exemplu) filmul ramâne cu tine mult mai mult decât ar fi avut dreptul.

Virginu’ a avut succes baban la yankei, drept care va face pentru Steve Carell exact ce-a facut Old School pentru Will Ferrell. Fame&fortune, care va sa zica, traduse prin contracte multe și diverse – se pregatește așadar un sequel la Bruce Almighty și un remake la Get Smart. Want Smart? Get Steve!

Andrei Cretulescu

Tags: