Livia Dilă: ”Imi place să gătesc repede şi bine”

De: Nicoleta Nicolae / 07.09.2012, 08:00
Livia Dilă: ”Imi place să gătesc repede şi bine”
Livia şi-a încercat talentul în gastronomie pe la 12 ani. A început cu bezele, a continuat cu ciulama, culminând cu un cozonac pefect. Noi nu putem decât să o credem pe cuvânt!

– Când ai gătit prima dată?

La 12 ani am avut prima experinţă într-ale gastronomiei. Am încercat să fac bezele, dar nu prea aş vrea să povestesc cum au ieşit. Apoi am făcut ciulama. Cu timpul, am perseverat şi chiar mi-a ieşit. Mai greu a fost la cozonac. Am făcut o singură dată şi a fost un succes, dar cred că a fost norocul începătorului! Mă mai gândesc când voi face din nou!

– De la cine ai învăţat să găteşti?
De la mama, din cărţile de bucate, de la prietene. De ceva vreme încerc să fiu atentă şi la preparatele din restaurante, la ingrediente şi modul cum sunt gătite. Cu rare excepţii, îmi iese..

Livia Dila– Cât timp petreci în bucătărie?
Nu mai mult de o oră pe zi. Imi place să gătesc repede si bine. Ultima dată am făcut tiramisu cu fructe de pădure. Lui Cristi (soţul meu) i-a plăcut, Mariei Sophia, nu… Dar ea nu mănâncă fructe de pădure… In rest, mi-a zis că e excelent! Imi place să pregătesc mâncăruri la wok sau la cuptor. Sunt specialistă în soufle-uri, iar ce voi încerca în viitorul apropiat, sunt cartofii franţuzeşti, dar, asa cum îi fac ei, tăiaţi în felii extrem de subţiri..

– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din frigider?
Brânza albastră, smântana şi parmezanul.

Creveţi cu alune:

Ingrediente:

200g creveti decorticaţi, 50g alune prăjite şi sărate, un praf de pudră chili iute, o ceapă mică, tăiată fâşii, o jumătate de ardei gras roşu, tăiat fâşii subţiri, 2 căţei de usturoi, 3 linguri ulei.

In wok se încinge uleiul şi în el punem usturoiul tăiat mărunt pe care îl rumenim foarte puţin. Punem apoi ceapa şi ardeiul şi amestecăm până când legumele devin moi. Adăugăm creveţii şi alunele.Pentru sos avem nevoie de: 2 linguri sos soia, 2 linguri sos soia dulce, 4 linguri apă, ½ lingură ulei de susan, un praf de piper alb, ½ linguriţă oţet de orez, ½ linguriţă zahăr.Când creveţii sunt aproape gată (îşi schimbă culoarea), punem sosul şi amestecam. Se servesc cu tăiţei de orez.