Lobonț va semna pe patru ani și jumatate

Apropo.ro / 21.01.2006, 13:10
Lobonț va semna pe patru ani și jumatate
Impresarul Victor Becali a declarat ca portarul echipei Ajax Amsterdam, Bogdan Lobonț, va semna un contract pe patru ani și jumatate cu gruparea AC Fiorentina. "Lobonț va semna un contract pe patru ani și jumatate. Actele nu au fost parafate înca, dar acest lucru se

Impresarul Victor Becali a declarat ca portarul echipei Ajax Amsterdam, Bogdan Lobonț, va semna un contract pe patru ani și jumatate cu gruparea AC Fiorentina.

„Lobonț va semna un contract pe patru ani și jumatate. Actele nu au fost parafate înca, dar acest lucru se va întâmpla cât de curând. Va fi un transfer definitiv de la Ajax”, a afirmat Becali.

Sâmbata, la ora 16.00, Bogdan Lobonț a efectuat vizita medicala la clinica spitalului Carregi din Florența, prezentarea oficiala urmând a avea loc luni. Pâna atunci, Lobonț a primit interdicție de a vorbi cu reprezentanții mass-media.

Pe de alta parte, portarul francez al echipei AC Fiorentina, Sebastien Frey, care a suferit o intervenție chirurgicala la ligamentele genunchiului stâng și va fi indisponibil pâna la finalul sezonului, s-a declarat convins ca oricine l-ar înlocui între buturi o va face bine. „Cine m-a înlocuit, și pâna acum a facut-o foarte bine Cejas, o va face bine. Nu s-a pus problema ca Lobonț a fost luat pentru a juca, ci pentru a-l concura pe Cejas. Cred ca va juca cine va fi mai în forma”, a afirmat Frey, care va ramâne în spital pâna vineri, iar apoi va efectua recuperarea, timp de doua saptamâni, la centrul Saint Raphael.

Zenga: Sunt puțini portari ca Lobonț în Europa

Antrenorul echipei Steaua Roșie Belgrad, Walter Zenga, a declarat, pentru site-ul violanews.com, al suporterilor echipei AC Fiorentina, ca sunt puțini portari în Europa ca românul Bogdan Lobonț, care urmeaza sa evolueze la formația italiana.

„În Italia scepticismul este mare atunci când este vorba de portari care nu sunt italieni și sunt sigur ca așa se întâmpla și la Florența. Dar eu spun ca este un portar foarte bun, cum puțini sunt în Europa. (…) În România este un idol”, a declarat Zenga, fost portar al echipei Internazionale Milano și al reprezentativei Italiei.

Walter Zenga, care a luat contact cu fotbalul românesc în perioada în care a pregatit formațiile FC Național și Steaua București, spera ca Lobonț sa se maturizeze în campionatul italian și sa poata suplini absența francezului Sebastien Frey, accidentat. „Are toate calitațile pentru a se descurca bine și pentru a crește într-un campionat dur cum este cel italian. Are, în primul rând, personalitatea necesara pentru a ordona apararea și dorința de a evolua. Sper ca la Fiorentina sa se maturizeze și, chiar daca e greu, sa poata suplini absența unui portar ca Frey. Știe ce înseamna sa fii un adevarat numar unu”, a comentat Zenga.

Clubul Ajax Amsterdam a anunțat, vineri, pe site-ul sau oficial, ca a ajuns la un acord cu AC Fiorentina în privința transferului portarului Bogdan Lobonț. Internaționalul român mai are contract cu Ajax pâna în 2008, dar nu a mai evoluat într-un meci oficial de aproape zece luni, nefiind folosit de antrenorul Danny Blind. Agentul jucatorului, Victor Becali, nu a confirmat transferul, afirmând, vineri, ca responsabilii de la Ajax pot anunța ce vor, dar ca pentru perfectarea tranzacției este nevoie și de acordul jucatorului în vârsta de 28 de ani.

Olaroiu: Lobonț are o mare șansa la Fiorentina

Antrenorul echipei Steaua București, Cosmin Olaroiu, a declarat, sâmbata, la sosirea din stagiul de pregatire din Italia, ca împrumutul portarului Bogdan Lobonț de la Ajax Amsterdam la gruparea AC Fiorentina reprezinta a mare șansa pentru goal-keeper-ul reprezentativei României.

„Ma bucur pentru Lobonț ca a ajuns în Italia. Dupa accidentarea lui Sebastian Frey, Fiorentina era în criza de portari. Sper sa faca treaba buna, sa joace meci de meci, deoarece echipa naționala are nevoie de Lobonț”, a spus Olaroiu.

Întrebat daca Steaua ar fi avut nevoie de Lobonț, tehnicianul a raspuns: „Steaua avea nevoie de portar, nu dam nume”.

Un site al fanilor echipei Fiorentina anunța sosirea lui Lobonț în Italia

Un site al suporterilor echipei AC Fiorentina, fiorentinanews.com, a anunțat ca portarul român al echipei Ajax Amsterdam, Bogdan Lobonț, este așteptat, sâmbata, la Florența, pentru a efectua vizita medicala și pentru a semna înțelegerea cu gruparea italiana.

„Lobonț va sosi astazi (n.r. – sâmbata) la Florența, având programata vizita medicala și apoi semnarea contractului care va permite clubului Fiorentina sa anunțe oficial achiziționarea sa (…) Lobonț, rezerva la Ajax și titular la naționala României, ar putea fi convocat chiar pentru meciul cu Messina (n.r. – programat duminica, în etapa a XXI-a din Serie A), daca Fiorentina va înregistra contractul sau într-un timp foarte scurt. Altfel, înregimentarea sa în «viola» ar putea fi oficializata abia mâine (n.r. – duminica), caz în care Lobonț ar debuta la Udine, în ultima duminica din ianuarie”, scrie sursa citata.

Cotidianul Corriere Canadese a anunțat, de asemenea, ca Lobonț va fi împrumutat de Ajax la Fiorentina pâna la finalul sezonului 2005/2006.

Un alt site al suporterilor echipei italiene, violanews.com, noteaza ca vestea achiziționarii lui Lobonț i-a luat prin surprindere pe fani și publica doua interviuri cu românii Paul Codrea (US Palermo) și Valentin Nastase (Bologna/Serie B), care au evoluat alaturi de Bogdan Lobonț la echipa naționala sau la echipele de club.

„Suntem colegi la naționala și prieteni foarte buni. Cred ca Fiorentina a facut o achiziție foarte buna. Banuiesc ca mulți sunt sceptici în privința valorii sale, dar pot sa va asigur ca are o mare capacitate tehnica și un fizic exploziv. Ar fi putut fi titular la Ajax daca nu ar fi fost indisponibil o jumatate de sezon din cauza unei accidentari. Sunt sigur ca va profita de șansa ce i se acorda în Italia cu curaj. Cine nu crede în calitațile sale, sa urmareasca partida naționalei noastre cu Germania: am învins cu 5-1 iar Lobonț a avut cel puțin patru intervenții salvatoare”, a spus Codrea pentru Violanetwork.

Valentin Nastase a afirmat ca își amintește de Lobonț din perioada în care au evoluat împreuna la Dinamo București. „Controleaza bine mingea cu piciorul, da dovada de o mare siguranța, dar spunea mereu ca punctul sau slab este organizarea apararii la fazele fixe. Pacat ca vine dupa o perioada lunga de inactivitate. Merita aceasta șansa la Fiorentina”, a subliniat fundașul echipei Bologna.

Bogdan Lobonț și-a început cariera la Corvinul Hunedoara (1995-1997), dupa care a evoluat la Rapid București (1997-2000) și Ajax Amsterdam (2000-2006); în sezonul 2001/2002, gruparea olandeza l-a împrumutat la Dinamo București.

Bogdan Lobonț va deveni al doilea jucator român care evolueaza la Fiorentina, dupa Marius Lacatuș (1990/1991).

Clubul Fiorentina a luat ființa pe 26 august 1926, în urma fuziunii Clubului Sportiv Florența cu Libertas. Primul meci oficial disputat de Fiorentina a avut loc pe 3 octombrie 1926 și a fost câștigat, cu scorul de 3-1, în fața celor de la Pisa. Pe 20 septembrie 1931, Fiorentina a disputat primul sau meci în Serie A, remizând, scor 1-1, în deplasare, cu AC Milan. La prima participare în Serie A, Fiorentina a ocupat locul patru.

De-a lungul istoriei, Fiorentina a câștigat doua titluri de campioana (1955/56, 1968/69), șase Cupe ale Italiei (1939/1940, 1960/1961, 1965/1966, 1974/1975, 1995/1996; 2000/2001), o Supercupa a Italiei (1996) și o Cupa a Campionilor Europeni (1960/1961). În ediția de campionat 1958/59, Fiorentina a înscris 95 de goluri, record în istoria clubului.

Începând din anii ’80 clubul Fiorentina a fost condus, timp de un deceniu, de familia Pontello, care l-a vândut însa ulterior, ca urmare a presiunilor suporterilor, provocate de transferul lui Roberto Baggio la Juventus chiar înaintea CM-1990 și imediat dupa finala de Cupa UEFA pierduta de Fiorentina chiar în fața formației torineze (3-1 la Torino, 0-0, pe teren neutru, la Avellino). Gruparea Fiorentina a fost preluata apoi de familia Cecchi Gori.

Istoria clubului Fiorentina este presarata și de o retrogradare în Serie B, la finalul sezonului 1991/1992. În sezonul urmator, conducerea tehnica a fost asigurata de Claudio Ranieri, care a readus imediat echipa în primul eșalon. Ranieri a adus și un prim trofeu la Fiorentina dupa 21 de ani, în 1996 câștigând Cupa Italiei, iar apoi, trei luni mai târziu, Supercupa.

În sezonul 2001/2002, Fiorentina a fost declarata falimentara și a retrogradat. În sezonul urmator, Diego Della Valle a înființat noua societate AC Fiorentina 1926, care s-a înscris în serie C2. Echipa a fost reconstruita de la zero iar lucrurile se îndreptau catre îndeplinirea obiectivului stabilit, acela de a promova, în trei ani, în Serie A. În sezonul 2003/2004, Fiorentina ar fi trebuit sa evolueze în serie C1, dar, datorita schimbarii sistemului competițional și a creșterii numarului de echipe din Serie B de la 20 la 24, Fiorentina, beneficiind și de neînscrierea în campionat a gruparii Cosenza, a urcat direct în eșalonul secund, iar la finalul campionatului a revenit pe prima scena a fotbalului italian.

La revenirea în Serie A, în sezonul 2004/2005, Fiorentina a încheiat campionatul pe locul 17, dar în actuala ediție de campionat se afla, dupa 20 de etape, pe poziția a patra (40 de puncte), ultima care îi asigura calificarea în LC. Golgheterul echipei și al campionatului Italiei este Luca Toni, cu 19 reușite.

De-a lungul timpului la Fiorentina au evoluat jucatori reprezentativi precum Giancarlo Antognoni, Gabriel Batistuta, Mikael Laudrup, Stefan Effenberg. Batistuta este cel mai bun marcator al Fiorentinei în Serie A, cu 152 de reușite.

Mediafax