Localnicii nu se pot intoarce in Fukushima timp de zeci de ani

De: MediafaxFoto / 23.08.2011, 09:52
Localnicii nu se pot intoarce in Fukushima timp de zeci de ani
Anumite zone din apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima, in nord-estul Japoniei, vor ramane probabil evacuate "timp de mai multe decenii", a anuntat presa japoneza ieri, citand surse oficiale.

Cotidianul Yomiuri, citand o sursa guvernamentala neidentificata, a anuntat ca, in zonele care se afla pe o raza de trei kilometri in jurul centralei Fukushima Daiichi, accesul va ramane interzis „pentru o lunga perioada, poate cateva decenii”, informatia nefiind dezmintita de purtatorul de cuvant al Guvernului.

Cotidianul mai arata ca Guvernul ar putea achizitiona anumite terenuri de la locuitori, pentru a stoca temporar pe ele deseuri radioactive, inclusiv moloz si noroi contaminat de la uzina atomica.

Peste 85.000 de persoane traiesc de peste cinci luni, de cand au fost evacuate, in centre de primire sau locuinte din prefabricate, fara nicio certitudine ca se vor putea intoarce candva acasa.

Analize recente efectuate de Ministerul Stiintei si Tehnologiei au dezvaluit niveluri ale radiatiei de cinci ori superioare limitei legale in 15 dintre cele 50 de statii de observare instalate in interiorul acestui perimetru.