Loialitate fața de calculatoare

Apropo.ro / 27.04.2004, 11:19
Loialitate fața de calculatoare
Oamenii pot dezvolta legaturi stranse cu un calculator anume, fiind capabili chiar sa astepte pentru a-l folosi pe cel preferat, afirma cercetatorii. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania a ajuns la concluzia ca oamenii pot atribui trasaturi umane

Oamenii pot dezvolta legaturi stranse cu un calculator anume, fiind capabili chiar sa astepte pentru a-l folosi pe cel preferat, afirma cercetatorii.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania a ajuns la concluzia ca oamenii pot atribui trasaturi umane PC-urilor, simtind loialitate fata de acestea. Cercetatorii considera ca aceste descoperiri pot avea urmari importante pentru producatorii de calculatoare.

Echipa din Penn State a inceput cercetarile pentru a afla cat de departe pot ajunge diferite persoane pentru a pastra contactul cu PC-ul preferat. In acest studiu, au analizat comportamentul studentilor, folosind 800 de terminale.

Cercetatorii au aflat ca studentii preferau unele calculatoare chiar daca celelalte erau libere. Persoanele care puteau alege intre mai multe calculatoare aveau preferatul lor, unii chiar astaptand la rand pentru a folosi calculatorul preferat.

Este un fapt dovedit ca tratam calculatoarele ca si cum ar avea sentimente, chiar daca stim ca sunt doar masini programate de oameni, a afirmat Prof. Shyam Sundar, co-director la Laboratorul Media Effects Research. Acesta a mai afirmat, ca producatorii pot invata din rezultatele studiului. In general calculatoarele sunt promovate ca niste accesorii usor de schimbat. O strategie mai buna ar putea promova calculatoarele ca fiind durabile si de incredere.

Studiul ofera date si despre influenta informatiilor web asupra vietii cotidiene. Noi privim calculatorul ca si sursa informatiei, nu doar mediu al informatiei. Le atribuim caracteristici sociale si le tratam in mod autonom. Acest fapt ar putea duce la o dependenta fata de stirile generate in mod electronic. Tendinta de a trata calculatoarele precum fiintele umane, poate duce la acceptarea, chiar alegerea informatiilor generate de calculator pana la punctul de dependenta, a avertizat Prof. Sundar.

Sursa: www.news.bbc.co.uk, preluat de SmartNews.