Londra, cea mai stralucitoare bijuterie engleza!

Apropo.ro / 20.01.2004, 16:14
Londra, cea mai stralucitoare bijuterie engleza!
Cu o atmosfera deosebita, pe care și-a pastrat-o de-a lungul secolelor, Londra este o destinație care nu trebuie scapata din vedere. Contrastele pe care le poți încerca pe propria-ți piele aici sunt foarte puternice, iar emoțiile pe care le poți


Cu o atmosfera deosebita, pe care și-a pastrat-o de-a lungul secolelor, Londra este o destinație care nu trebuie scapata din vedere. Contrastele pe care le poți încerca pe propria-ți piele aici sunt foarte puternice, iar emoțiile pe care le poți trai sunt unice.

Pentru a începe o plimbare prin fascinanta capitala engleza trebuie, mai întâi sa te hotaraști asupra mijlocului de transport; poți alege mersul pe jos, dar pentru a comprima distanțele și a salva timp prețios ți-am recomanda vaporul, metroul sau, de ce nu, celebrele „double deck”, autobuzele etajate de un roșu aprinsÂ…

Fie ca este vorba de bijuterii arhitecturale, monumente impresionante, muzee celebre sau galerii ultramoderne, fiecare gasește ceva interesant în batrâna metropola de pe Tamisa.

Scurta plimbare

Buckingham Palace, reședința familiei regale, este un loc emblematic pentru Londra. Palatul impresioneaza prin fațadele sale realizate într-un stil clasic și foarte pompos. Trebuie sa-ți spunem ca o atracție deosebita a acestui palat, pe lânga arhitectura sa, o reprezinta ceremonialul de schimbare a garziiÂ… Garda Regala atrage mii de turiști din toata lumea, dornici sa vada cu ochii lor celebrele Tartane negre și pe cei din Cavaleria Regala.

De aici te poți îndrepta spre The Mall. În fața ta se va deschide priveliștea unei alei superbe, strajuita, de fiecare parte, de cladiri elegante.

Un alt obiectiv situat cumva în vecinatate este Parcul St. JamesÂ’s. Aici vei fi pur și simplu uimit de minunatele peisaje care-ți vor desfata deopotriva ochiul și sufletulÂ… În parc se gasește un lac, iar undeva, în mijlocul apelor lui liniștite, splendida Insula a Rațelor.

Un alt simbol al monarhiei britanice, poate mai puternic decât oricare altul, este catedrala Westminster Abbey. Aici, în acest loc sacru, au avut loc toate ceremoniile de încoronare începând cu anul 1066! Tot aici și-au gasit loc de odihna veșnica mulți dintre regii și reginele Angliei, figuri emblematice pentru istoria Imperiului Britanic, ale caror nume și fapte au facut înconjurul lumii.

Pe locul fostului Palat al Westminster-ului, distrus de un incendiu devastator în 1834, se ridica acum Sediul Parlamentului (Houses of Parliament). În partea de nord a monumentalei construcții se afla ceea ce a devenit simbolul metropolei: Big Ben – vestitul turn cu ceas.

De aici, foarte ușor, poți trece Podul Westminster și în câteva minute poți ajunge la reședința primului ministru englez situata pe Downing Street no.10.

Vizibil de la mare departare, un alt monument celebru al Londrei se ridica maiestuos pe cer, sfidând timpul. Este vorba de CleopatraÂ’s Needle, un obelisc de culoare roz-cenușie, adus din Egipt cu mari dificultați de transport în anul 1878.

Oare cum ar fi o vizita la Londra fara a ajunge la Turnurile Londrei? Sigur, de neconceput! Uriașele fortificații iți provoaca sentimente contradictoriiÂ… Pe de-o parte, frumusețea construcției, iar pe de alta parte destinația lor inițialaÂ… Și când te gândești ca acest loc de detenție își trage renumele și datorita prizonierilor sai, unii de ranguri foarte înalte, un exemplu concludent fiind Ana Boleyn, soția lui Henric al VIII-lea. Acum, temuta închisoare a devenit un punct foarte vizitat de turiști datorita faptului ca adapostește bijuteriile coroanei regale, o colecție impresionanta care nu trebuie ratata sub nici o forma.

La o distanța relativ mica se afla Tower Bridge. Acesta este construit în stil gotic-victorian, iar mașinariile cu aburi care fac cele doua jumatați ale podului sa basculeze, pentru a permite trecerea navelor, funcționeaza perfect, deși au peste 100 de aniÂ…

Dupa mulți, Londra ar fi centrul artelor, al culturii și un oraș al muzeelor. Parerea nu pare se fie departe de realitate, daca ne gândim la British Museum, care adapostește între zidurile sale relicve prețioase și nu mai puțin celebre din antichitate. Între acestea, vom aminti doar „piatra de la Rosetta” o relicva ale carei mistere înca nu au fost dezlegateÂ…

Nu mai puțin interesante sunt Național Gallery, cu vestita sa colecție de tablouri, sau Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud.

Cumparaturi si magazine

Daca dorești sa pleci la cumparaturi, trebuie sa vizitezi neaparat magazinul universal Harrods. Pe strazile din jurul pieții Piccadilly Circus exista nenumarate magazine, iar varietatea produselor oferite este impresionanta. Se spune chiar ca nu exista ceva ce nu poți gasi aici!

Pentru amatorii de vechituri și antichitați, pe strada Porto Bello Road, din cartierul Notting Hill se gasește un târg de vechituri. Aceasta este la rândul ei celebra datorita animației și culorii pe care o raspândește, dar și datorita obiectelor pe care le poți gasi aiciÂ… bani sa aiÂ…

Nu în ultimul rând, ți-am recomanda Halele din Covent Garden. Aici ai sa gasești magazine atractive, restaurante liniștite, dar și cafenele extrem de intime. Merita sa încerci!

Și daca ne mai permiți un sfat, seara, treci pragul pub-urilor! Încearca berea englezeasca și lasa-te învaluita de spiritul britanic și de atmosfera prietenoasa pe care le vei întâlni în oricare dintre acesteaÂ… Credem ca nu vei regreta nimic! Distracție placuta!