Loredana – Cum se naşte o divă

De: Nicoleta Nicolae / 21.02.2015, 10:18
Loredana – Cum se naşte o divă
Cum ar arăta un film despre viaţa Loredanei Groza? Ar începe cu o puştoaică din provincie care a înşelat juriul pentru a câştiga un concurs de muzică uşoară … şi, până să ajungă divă, a fost la închisoare, şi-a arătat nurii în nişte vremuri complet conservatoare, a scris o carte despre sex şi a susţinut cauza gay-ilor – asta dacă am bifa numai picanteriile.

Pas cu pas, Lori şi-a construit cariera, urmând, mai mult sau mai puţin intuitiv, reţeta imbatabilă a showbiz-ului, din care nu au lipsit munca în exces, apariţiile şoc, schimbările radicale de stil sau reinventarea permanentă ca artist.

Olimpica de la Oneşti
Născută pe 10 iunie 1970, la Oneşti, Lori a început să cânte de mică. De altfel, artista are dovezi în acest sens, aceasta lansând acum câţiva ani piesa „Copiii sirenelor”, în care e inserat glăsciorul ei de la trei anişori, înregistrat de tatăl ei pe casetofon. „Mama mea şi-a dorit să fie cântăreaţă de muzică populară şi a vrut să participe la , un concurs celebru pe timpuri. Tatăl meu este scriitor şi în acelaşi timp are şi o voce foarte frumoasă şi cred că toate acestea au contribuit la ceea ce este acum… Loredana. Deşi uneori mama era puţin mai reticentă vis a vis de cântat şi de dorinţa mea de a-mi urma acest vis cu preţul unor absenţe de la şcoală”. Cu toate acestea, Loredana se poate lăuda că a fost comandantă de unitate în şcoala sa – pentru cei care nu au prins „pionierii”, un fel de şefă a elevilor – dar şi olimpică la limba română pe ţară!

„Baba” fără nume
La 14 ani, Lori a participat la concursul de muzică uşoară Steaua fără nume, deşi vârsta minimă era de 17 ani. Şi l-a câştigat. „M-am enervat foarte tare când m-am lansat în ’84 la concursul . Trebuia să arăt că sunt mai mare decât vârsta mea de 14 ani şi Dumitru Moroşanu mi-a zis: trebuie să te îmbraci să arăţi ca o babă. Am zis: ”. La 16 ani, devenea cea mai tânără câştigătoare a Festivalului de muzică uşoară de la Mamaia.

Bună seară, iubito!.. la închisoare
Până în 1989, Loredana a înregistrat aproape 100 de piese ale unor compozitori apreciaţi ca Marius Ţeicu, Adrian Enescu şi Mihai Pocorschi. Popularitatea ei a crescut însă în urma turneelor în ţară şi în străinătate, când dădea şi opt concerte pe seară. Într-o vară, pe litoral, Loredana a fost arestată pentru că nu avea buletinul la ea şi cu toate că poliţistul o cunoştea, a vrut să îi dea o lecţie şi a trimis-o la răcoare pentru o noapte. ” Mi-a spus că degeaba sunt eu steluţă dacă nu o am pusă în frunte. Asta e, am dormit acolo…”, a declarat Lori, amuzată, la o emisiune TV. În 1988, când Electrocord a lansat albumul de debut al Loredanei, „Bună seara, iubito!”, acesta s-a vândut într-un număr record de exemplare, mai bine de un milion, în condiţiile în care piesa ce-i dădea titlul – cântată în duet cu Ion Caramitru – a fost interzisă de cenzura comunistă din cauza versurilor prea şocante.

Senzualitate pură, fără graniţe
După căderea comunismului, ascensiunea Loredanei n-a mai avut limite. Artista a încercat totul. Şi-a încercat norocul în alte ţări, susţinând sute de concerte în Italia, Canada, SUA, Marea Britanie. Apoi, aşa cum a remarcat Marius Moga într-una din ediţiile „Vocea României”, lumea s-a înghesuit să o vadă într-o ipostază senzuală în filmul „Căderea Constantinopolului”. În 1999, Loredana a devenit cea mai bine vândută coperta din istoria revistei PLAYBOY – ediţia română, deşi născuse de mai puţin de un an. În 2010, a lansat volumul „Sexting”, în care a vorbit fără pudoare despre dorinţele, plăcerile, slăbiciunile… şi intimitatea ei, pentru ca anul acesta să devină ambasador al comunităţii gay.

Artista nu ar fi fost împlinită fără o familie. Căsătorită cu Andrei Boncea, aceasta are o fetiţă, Elena. Şi, cum mama ei este una dintre cele mai bine îmbrăcate vedete din România, stilul vestimentar al Elenei este unul inspirat, parcă, din garderoba Loredanei.
„Îmi place să-mi petrec timpul cu ea. Citim, mergem la cumpărături. Nu putem trăi fără shopping”.