Loredana Groza are bani de dat! Ion Caramitru a câştigat drepturile de autor pentru “Bună seara, iubito!”

De: Cătălina Matei / 09.07.2014, 10:31
Loredana Groza are bani de dat! Ion Caramitru a câştigat drepturile de autor pentru “Bună seara, iubito!”
După aproape cinci ani de procese, actorul Ion Caramitru a câştigat drepturile de autor asupra celebrei piese ”Bună seara, iubito!”, lansată în 1988 de Loredana Groza. De acum încolo, cântăreaţa va trebui să împartă banii cu actorul Teatrului Naţional, care are de recuperat 6.000 de lei.

Conform Click.ro, Ion Caramitru a dat în judecată două case de discuri care au comercializat melodia „Bună seara, iubito!” pe două albume ale Loredanei Groza, fără a-i cere acordul. Până acum, doar cântăreaţa era care încasa drepturile de autor asupra acestui hit.

Foto: Mediafax

În urma celor cinci ani de procese, actorul a avut câştig de cauză. Astfel, judecătorii au decis ca SC Mediapro Music Entertaiment SRL şi SC Music & Events Company Business SRL să recunoască şi să respecte drepturile patrimoniale ale reclamantului în calitate de artist interpret al piesei muzicale „Bună seara, iubito!”.

Foto: Mediafax

Iniţial, actorul Teatrului Naţional a cerut instanţei suma de 40.000 de lei, însă actorul va primi doar 6.000 de lei.

„Era logic să se întâmple aşa şi să am câştig de cauză, pentru că, în speţă, la drepturile de autor se fac tot felul de abuzuri. Câtă vreme fac parte din distribuţia acestei lucrări de succes, care are la origini o muzică originală, un text original…, toţi cei care au colaborat au drept de autor. Iar dreptul meu de autor a fost neglijat complet”, a declarat Ion Caramitru pentru Click.

Loredana Groza mai are pe rol un proces cu Gabi Luncă. Cântăreaţa de muzică lăutărească susţine că Loredana a cântat ani la rând piesa „Cip-Cirip”, ba mai mult decât atât, artista şi-a însuşit-o.

Foto: Mediafax

„N-aş fi vrut să discut asta pentru că avem un proces, e pe rol. Îmi pare rău de Loredana, o iubesc şi mi-e drag de ea, dar e dreptul meu. Eu cânt piesa din 1973. Eu nu sunt de acord cu ea şi nu mă interesează numerar nimic. Nu am nevoie de bani, îi voi dona. E dreptul meu şi ea m-a înrăit într-un fel. A vorbit în ziare că nu o voi ierta. Dar nu am zis acest lucru. A spus că această piesă este din folclorul sârbesc. Este piesa mea. Este textul meu. Nu mă interesează. Nu vreau să mi-o ia în nume de rău”, a declarat Gabi Luncă pentru „Agentul VIP”, în urmă cu aproape două luni.