Loteria bonurilor fiscale: Fondul de premiere este de 1 milion de lei

De: Carmen Ulian / 04.02.2015, 12:05
Loteria bonurilor fiscale: Fondul de premiere este de 1 milion de lei
A doua zi de Paște are loc prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, fondul de premiere alocat fiind de un milion de lei. Care este mecanismul?

A doua zi de Paște, 13 aprilie, are loc prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, fondul de premiere alocat fiind de un milion de lei.

La această extragere vor participa bonurile fiscale ce au fost emise în perioada 2 februarie – 28 martie 2015. Fondul de premiere se va majora cu sumele necesare rotunjirii valorii câștigului aferent unui bon fiscal.

Loteria bonurilor fiscale va consta în extrageri lunare sau ocazionale a bonurilor primite de cumpărători și cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

La loteria bonurilor fiscale poate participa oricare persoană care îndeplinește condițiile, fiind eliminat pragul minim de vârstă de 18 ani. Astfel, în cadrul loteriei se vor extrage un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, precum și data emiterii bonului.

Conform prezentului proiect de OG, extragerile Loteriei bonurilor fiscale se organizează atât lunar, cât și ocazional, prin extragerea aleatorie a două valori, respectiv:

– un număr din intervalul 1 – 999 reprezentând valoarea bonului fiscal, fără subdiviziunile leului și

– o dată din luna, respectiv intervalul calendaristic participant la Loterie, reprezentând ziua emiterii bonului fiscal.

Este considerat câștigător bonul fiscal care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

– a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

– sunt lizibile toate informațiile obligatorii, așa cum sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;;

– are valoarea totală fără subdiviziunile leului, exprimată în monedă națională, egală cu valoarea extrasă aleatoriu;

– a fost emis în ziua extrasă aleatoriu;

– nu are menționat, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului;

– a fost emis pentru vânzarea de bunuri și/sau prestări de servicii, către persoane fizice.

Premiul pentru un bon câștigător este variabil și rezultă prin împărțirea fondului de premiere la numărul bonurilor fiscale câștigătoare revendicate în termen.

Dacă nu există niciun câștigător într-o lună, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.

Rezultatele extragerilor vor fi publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Extragerile sunt organizate de către Compania Națională „Loteria Romana”- S.A. și sunt publice. Ele sunt efectuate în prezența Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor, din care fac parte câte un reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, respectiv al Companiei Naționale „Loteria Romana” -S.A.

Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal câștigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, alături de copia actului de identitate sau a pașaportului titularului bonului și de o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice, până la data de 30 aprilie 2015.

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termenul de decădere din dreptul de a revendica premiul.