Lucescu in pericol

Apropo.ro / 14.12.2001, 07:46
Lucescu in pericol
Desi ieri Lucescu si presedindele Galatei, Mehmet Cansun, au purtat o discutie în care tehnicianul român a primit asigurari ca va ramîne la echipa turca, Terim continua sa faca presiuni pentru a fi reinstalat Probabil ca suporterii Galatei deja nu mai înteleg nimic din ceea ce se întîmpla


Desi ieri Lucescu si presedindele Galatei, Mehmet Cansun, au purtat o discutie în care tehnicianul român a primit asigurari ca va ramîne la echipa turca, Terim continua sa faca presiuni pentru a fi reinstalat

Probabil ca suporterii Galatei deja nu mai înteleg nimic din ceea ce se întîmpla la Istanbul. Miercuri seara toate posturile de televiziune din Turcia anuntau drept iminenta demiterea lui Mircea Lucescu si înlocuirea sa cu Fatih Terim. Informatia a fost preluata de toate ziarele importante, care, în editiile de ieri, s-au aratat totusi putin mai rezervate, acordîndu-i si 10 la suta sanse antrenorului român sa-si pastreze postul. Dar astazi totul s-a dovedit a fi doar un foc de paie, în sensul ca Lucescu a fost confirmat în functie pîna la expirarea contractului sau, în mai anul viitor.

N-a fost însa vorba de simple speculatii gazetaresti si nici de vreo inventie. Pericolul a existat, iar demiterea a fost la un moment dat extrem de aproape de Lucescu. Asta în ciuda faptului ca nimic nu justifica luarea unei asemenea decizii drastice.

Nici din punct de vedere sportiv nu i se putea reprosa nimic lui Lucescu, doar echipa era pe primul loc în clasament, la 4 puncte distanta de Fenerbahce, iar parcursul în Liga Campionilor tinea mai degraba de domeniul miracolului, nici din cel financiar, de vreme ce sub comanda românului conturile gruparii de la Istanbul s-au îmbogatit cu aproape 21 de milioane de dolari, doar din meciuri, în numai un an si jumatate. Cu toate acestea, miercuri seara, membrii Consiliului de Administratie pareau convinsi ca singura solutie era schimbarea lui Lucescu si înlocuirea sa cu Fatih Terim.

Motivatia oficiala a fost pozitia pe care antrenorul a avut-o marti, în deja celebra sa conferinta de presa. Declaratiile lui Lucescu au fost considerate „înjositoare” pentru club, în special referirile la datoria de peste 100 de milioane de dolari existenta în vara lui 2000 au deranjat foarte tare.

Baskanii au luat foc si au decis ca singura reparatie care se poate face imaginii Galatei este înlaturarea lui Lucescu si aducerea în loc, evident, a lui Fatih Terim. În prezent pe tusa dupa ce a fost dat afara de la Milan, Terim a si fost contactat, el dîndu-si si un acord de principiu. Numai ca în cursul diminetii de ieri situatia s-a lamurit. Mai întîi presedintele Mehmet Cansun, vicepresedintele Fatih Altayli si directorul sportiv Mete Razliki s-au întîlnit într-o sedinta separata în care au hotarît sa-l asculte si pe Lucescu înainte de a lua o o decizie, iar Razliki a fost desemnat sa faca acest lucru.

Fatih Altayli, cel care initial i-a propus românului sa semneze o prelungire a contractului cu înca 4 ani apoi, vazîndu-se refuzat, a insistat pentru readucerea lui Terim, a prezentat agentiei „Turk.net” un rezumat al discutiei: „Lucescu i-a spus lui Razliki „. Altayli a mai spus ca explicatiile lui Lucescu au fost considerate satisfacatoare: „Am decis sa ne continuam drumul cu el. Nu mai avem nici o problema”.

PRETEXTUL

Cum a început conflictul
Disputa dintre Mircea Lucescu si conducerea Galatei a fost provocata de conferinta de presa organizata marti de antrenorul român. Reactionînd la deciziile luate de sefii clubului turc cu o zi mai devreme, cînd au amendat membrii staffului (mai putin masorii) si jucatorii cu cîte 10.000 de dolari din cauza esecului cu Ankaragucu (1-2), Lucescu a fost virulent.

Întîi le-a luat aparararea elevilor sai: „Sînt socat. Sanctiunile sînt prea severe si nu le consider binevenite. Echipa a pierdut în vara 10 titulari, dar cei nou sositi i-au suplinit cu bine. De aceea ei nu merita amendati, ci aplaudati”. Pastrînd contextul, Lucescu a abordat apoi chestiuni financiare. ]

„Baietii sînt criticati, însa ei au jucat fara sa-si fi luat banii cuveniti. Daca gruparea are datorii de peste 100 de milioane de dolari, nu e vina lor”, a spus românul. Ultima afirmatie a aprins focul. Conducatorii Cim Bom au analizat caseta cu conferinta si au stabilit ca respectivele afirmatii afecteaza imaginea clubului. „Lucescu a facut declaratii gresite, cu toate ca i-am solicitat sa nu vorbeasca niciodata pe aceasta tema”, a sustinut presedintele Mehmet Cansun.
A fost si Hagi în carti?
Una din variantele vehiculate ieri de presa turca, la momentul cînd se stia ca Lucescu va fi demis aproape sigur, era aceea cu Fatih Terim manager general si Gica Hagi antrenor principal.

Cum Hagi s-a înteles întotdeauna foarte bine cu „împaratul” si cum acesta din urma ar înclina spre functia de manager general, de unde ar fi putut controla tot ce se întîmpla în club, varianta parea posibila, tinînd cont ca Lucescu nu va colabora niciodata cu Terim, iar Hagi nu are în acest moment nici un angajament. Aflat la Piacenza, pentru transferul lui Patrascu, impresarul Ioan Becali a spus doar atît: „Va spun eu, Lucescu nu pleaca de la Galata”

Fara ultimatumuri
Lucescu s-a ridicat nu doar împotriva amendarii, ci si a ultimatumurilor adresate jucatorilor. Învinuiti de forma slaba, de indisciplina si de lipsa de concentrare, Suat, Hakan Unsal, Arif si Umit Karan au fost avertizati ca, daca nu-si revin în ultimele doua etape ale anului, vor fi pusi pe lista de transferari.

De asemenea, lui Bulent Akin si Unsal li s-a dat termen pîna miercuri seara pentru înnoirea contractelor, scadente în vara, altfel vor fi trimisi la „tineret”. Primul a acceptat o prelungire pe 2 ani, nu si ultimul, care, în consecinta, de ieri se pregateste cu echipa a doua.
Sursa:www.prosport.ro