Lucescu la Sahtior?

Apropo.ro / 18.12.2001, 07:47
Lucescu la Sahtior?
Dupa conflictul de saptamîna trecuta, Mircea Lucescu a primit o oferta tentanta de la Sahtior Donetk.Antrenorul român este vazut la Donetk singurul capabil sa faca din Sahtior campioana a Ucrainei, întrerupînd astfel monopolul pus în ultimii 9 ani pe titlu de Dinamo Kiev Ucrainenii îi


Dupa conflictul de saptamîna trecuta, Mircea Lucescu a primit o oferta tentanta de la Sahtior Donetk.Antrenorul român este vazut la Donetk singurul capabil sa faca din Sahtior campioana a Ucrainei, întrerupînd astfel monopolul pus în ultimii 9 ani pe titlu de Dinamo Kiev

Ucrainenii îi ofera antrenorului român un contract cu 300.000 de dolari mai mare decît cel propus italianului Nevio Scala, acum doua luni. Pe lista lui Sahtior se mai afla germanul Christopf Daum, de la Besiktas

Conflictul petrecut saptamîna trecuta la clubul Galatasaray a trecut destul de repede, gratie agentiilor de presa, frontierele Turciei si României. De ceea ce s-a întîmplat la Istanbul au citit si cei de la Sahtior Donetk. Deocamdata în Ucraina e vacanta, dar pregatirile pentru noul sezon sînt în curs. Mai ales la Sahtior, club care de cîtiva ani trage din rasputeri sa distruga suprematia marii rivale de la Dinamo Kiev.

Desi locul doi, devenit deja o obisnuinta la Donetk, asigura participarea în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, ambitiile sînt mult mai mari. Si vizeaza, bineînteles, titlul de campioana. Mai ales ca si momentul pare prielnic, la ora actuala, dupa 13 etape, Sahtior e la egalitate de puncte cu Dinamo Kiev, doar golaverajul inferior facînd ca echipa lui Aliuta si Florea sa se claseze pe locul secund.

Se cauta antrenor
Daca în privinta lotului, multe voci sustin ca Sahtior e chiar superioara lui Dinamo, toata lumea e de acord ca, în ceea ce priveste banca tehnica, Kievul sta mult mai bine, anvergura lui Valeri Lobanovski neputînd fi, deocamdata, concurata. Tocmai în acest sens intentioneaza sa lucreze sefii lui Sahtior.

Dupa ce antrenorul Victor Prokopenko a fost demis dupa esecul considerat rusinos în fata lui TSKA Sofia, din Cupa UEFA, unde Sahtior ajunsese eliminata fiind de Borussia Dortmund în turul 3 preliminar al Ligii, se tot cauta un antrenor. Si interesant este ca omul care cauta cu asiduitate e chiar Prokopenko, avansat între timp presedinte al clubului. Primul vizat a fost italianul Nevio Scala, caruia i s-au propus 2,7 milioane de dolari pentru doi ani. Italianul însa a tot amînat raspunsul, situatie ce i-a cam enervat pe ucraineni, decisi sa caute în alta parte, inclusiv cu bani mai multi.

Urmatorul vizat a fost Christopf Daum, în prezent la Besiktas, ofertat pentru 3 milioane de dolari în doua sezoane. Neamtul avea termen ziua de 15 decembrie pentru a da un raspuns, dar înca n-a facut-o. Si asa s-a ajuns la Mircea Lucescu.

Foarte multi bani
Prestatiile excelente ale Galatei în Liga Campionilor si, mai ales, capacitatea recunoscuta a lui Mircea Lucescu de a face performanta cu echipe mici au sarit în ochii celor de la Sahtior. Care l-au cautat pe tehnicianul român la sfîrsitul saptamînii trecute, propunîndu-i aceleasi conditii ca si lui Daum: 3 milioane de dolari pentru doua sezoane. În plus însa s-au oferit sa suporte si restanta pe care Galata o are la Lucescu, aproape un milion de dolari incluzînd contractul si primele de joc. Conditia a fost ca românul sa preia echipa imediat, însemnînd primele zile ale lui ianuarie.

„Am o treaba de terminat”
Desi oferta, macar din punct de vedere financiar, este foarte tentanta, Lucescu nu s-a grabit s-o accepte. Nici n-a refuzat-o categoric, dar asta mai degraba din politete decît din interes. „Oferte am avut tot timpul si din toate partile. M-au sunat si din Arabia Saudita într-o vreme. I-am ascultat pe toti, pentru ca asa e normal, dar le-am spus ca eu am o treaba de facut aici si vreau s-o rezolv mai întîi”, a spus antrenorul Galatei.

Cu toate acestea, se pare ca Prokopenko este deja la Bucuresti si va încerca în aceste zile sa-l convinga pe Lucescu. În caz ca românul nu va accepta, pentru Sahtior exista si o varianta de rezerva. Anume germanul Dixie Dorner, care a pregatit pe Werder Bremen si a fost în stafful tehnic al lui Berti Vogts pe cînd acesta era selectioner al „Mannschaftului”. Desi nu are numele lui Lucescu sau Daum, Dorner are marele avantaj ca, fiind la origine est-german, cunoaste foarte bine limba rusa.
Sursa:www.prosport.ro