Lucescu petrece in familie

Apropo.ro / 28.12.2001, 07:59
Lucescu petrece in familie
Mircea Lucescu crede ca nicaieri în lume traditia de Craciun nu e asa de frumoasa ca la noi. Antrenorul Galatei spune ca, de obicei, el este cel care face daruri, pentru ca-i place mai mult sa dea decît sa primeasca Familia Lucescu s-a reunit pentru a petrece Craciunul la Breaza, în casa


Mircea Lucescu crede ca nicaieri în lume traditia de Craciun nu e asa de frumoasa ca la noi. Antrenorul Galatei spune ca, de obicei, el este cel care face daruri, pentru ca-i place mai mult sa dea decît sa primeasca

Familia Lucescu s-a reunit pentru a petrece Craciunul la Breaza, în casa lor de vacanta. Rasfatati au fost, evident, Matei si Marilou, nepotii antrenorului, care au primit o sumedenie de jucarii

Pe Mircea Lucescu îl stim de-o viata pe terenul de fotbal. Ca jucator, dar, mai ales, ca antrenor, domeniu în care a reusit, în ultimii 20 de ani, ceea ce altii nici nu visau. Mult mai putin descifrata a fost cealalta ipostaza, aceea a omului obisnuit Mircea Lucescu. Care încearca sa se bucure de putinul timp pe care îl are la dispozitie si sa-l petreaca alaturi de cei dragi.

De preferat în casa sa de vacanta de la Breaza, o bijuterie în adevaratul sens al cuvîntului, ce te lasa pur si simplu cu gura cascata. Nu are nici pe departe opulenta luxoasa cu care ne-au obisnuit potentatii vremii, desi Lucescu nu e deloc un om sarac, este doar un amestec de bun gust si rafinament, totul facut însa cu decenta, nu din nevoia de a impresiona ci doar din aceea de a crea un loc în care sa te simti bine.

Aici vine Mircea Lucescu cînd vrea sa se odihneasca si sa uite de fotbal. Sau sa se plimbe prin uriasa gradina, populata cu pomi si flori aduse din toate colturile lumii. „Mi-am facut un parc aici, ca sa am unde sa ma plimb la batrînete, sa nu mai fiu nevoit sa ies pe strada”, spune Lucescu, suparat putin ca „a sarit cineva gardul si mi-a taiat doi brazi argintii. I-o fi vîndut cu 200.000 de lei, dar mai bine îi dadeam eu banii astia ca i-am luat din Germania si m-au costat de 100 de ori mai mult”

„Mi-ati mîncat o zi de vacanta, voi, ziaristii. Sa mi-o dati înapoi!”, a exclamat antrenorul Galatei, ce primise si vizita mai multor ziaristi turci, trimisi ai ziarelor din Istanbul. „Pentru mine, Sarbatorile sînt sfinte. Ne strîngem cu totii si ne bucuram de ele”, spune Lucescu, adaugînd: „Am fost un copil prea sarac, ca sa nu fac tot posibilul acum, cînd îmi pot permite, sa le fac bucurii celorlalti”.

Daca de daruri nu putea fi vorba, în schimb traditiile i-au ramas vii în memorie tehnicianului. „Tin minte ca ne strîngeam cu totii, cu sora mea si cu ceilalti doi frati, si mergeam la colindat. Stiam o gramada de cîntece si veneam încarcati, cu mere, cu nuci, cu covrigi, cu cozonac. Niciodata cu bani, cum se poarta acum”.

Lucescu crede ca nicaieri în lume traditia sarbatorilor nu e asa frumoasa: „Am petrecut de multe ori Craciunul în Italia, am fost si în Franta. Acolo nu-i ca la noi. Ei se pun la masa, eventual la restaurant, si-atît”. De aceea regreta ca efectul s-a mai estompat trecerea anilor. „Acum se colinda numai pentru bani, si nu e bine”

Ca în fiecare an, Craciunul a adunat întreaga familie Lucescu, inclusiv pe Razvan, sotia acestuia, Ana, si cei doi nepoti, Matei si Marilou. În mod evident rasfatatii familiei, dovada trecerii lui Mos Craciun pe-acolo fiind jucariile împrastiate peste tot.

Cultul lui Mos Craciun
„Cînd a aparut Razvan, Craciunul a devenit o preocupare pentru noi”, povesteste Nely Lucescu, sotia antrenorului de la Galatasaray. „Am avut mare grija sa-i cultivam cultul lui Mos Craciun, pentru ca el auzea peste tot de Mos Gerila. Cred ca am reusit, pentru ca Razvan a fost cu greu convins de ideea ca Mosul nu exista. Se certa cu colegii de scoala chiar pe tema asta, iar cînd a descoperit, pe la 8 ani, a fost atît de suparat ca a facut febra”.

Acum Razvan este mare, are la rîndul sau copii, pe Matei, de 8 ani si pe Marilu, de 10 ani si a venit vremea sa fie el însusi Mos Craciun, dar tot îsi aminteste cu placere de Sarbatorile din copilarie, de serile petrecute în jurul bradului, si de Mosul, „cred ca era tata”, care punea toti copiii sa spuna poezii.

„Nely e cu casa”
Pe lînga mobilierul de mare valoare ce populeaza fiecare camera a casei de vacanta, colectia de icoane pe sticla este marea mîndrie a lui Mircea Lucescu. „Nely s-a ocupat de achizitionarea lor. De fapt, ea s-a ocupat si de vila, pentru ca eu n-am avut niciodata timp. Razvan a zis cel mai bine, odata, ca eu am facut echipe, iar mama lui case. Asta e realitatea, e numai meritul ei”, povesteste antrenorul.
Sursa:www.prosport.ro