Lucian Mîndruţă – Din nou pe bicicletă!

De: Cătălina Matei / 28.04.2008, 00:00
Lucian Mîndruţă - Din nou pe bicicletă!
Pedalează şi dă mai departe... un principiu pe care vedeta Antenei 1 vrea să-l transforme în tradiţie. Pe 3 mai, prezentatorul Observatorului va pleca din Bucureşti spre ţărmul mării la ”bordul” celui mai ecologic mijloc de transport pe două roţi. Şi de data aceasta, tot împrumutat!
– Anul trecut, ai mers pînă la Constanţa cu o bicicletă de împrumut. Care e situaţia de data aceasta?
Puteţi folosi tot poza de anul trecut, că şi bicicleta e aceeaşi, iar eu – doar uşor mai tînăr. Am s-o împrumut de la acelaşi sportiv, Simon (mulţumesc şi Larisei Cobianu!). Eu tot n-am una de calibrul ei! E un model Orbea de carbon, adusă din Spania. Bicicleta mea e făcută să reziste la gropile din Bucureşti. Roţile groase nu sînt însă bune de record… Dar nu despre ele vrem să vorbim în cursa asta, ci despre faptul că se poate ajunge departe fără să laşi în urmă fum, murdărie şi nepăsare. Şi, ca să fie şi mai clar mesajul, cînd ajungem acolo, împreună cu voluntari de la ”Umbrela verde / Mereu aproape”, vom strînge şi gunoiul de pe o plajă.
– Ce upgrade-uri ţi-ai făcut la bicicletă?
Upgrade-ul cel mai important e şi cel mai românesc cu putinţă: GPS-ul legat cu bandă adezivă, model Cooperativa Agricolă de Producţie, circa 1980. E un GPS de maşină, cu care ne va fi util să ne dozăm efortul. Planul e să mergem cu 25-28 de kilometri pe oră. Nu va fi uşor, însă sînt conştient că efortul nostru e cu mult mai mic decît al celor pe care îi lăsăm acasă să bea, să mănînce, să bea, să mănînce, să… mă rog, după buget!
– Cine te va mai însoţi pe biciclete?
Mulţi oameni, nici nu-i ştiu pe toţi. Circa 30 de persoane. De la Veloruţia, GeoBateŞaua, oameni amici cu mine, inclusiv domnul Van Groningen, şef de bancă şi atlet în privat. Mai vin soţia şi copiii mei, dar cu maşina. Ei n-au nevoie de imagine la grădiniţă, respectiv spital!
– Ce traseu vei alege?
Bucureşti – Urziceni – Slobozia, în prima zi. Apoi Slobozia – Drajna – Cernavodă – Constanţa. A doua zi.
– În cît timp crezi că vei ajunge la malul mării?
În prima zi, am vrea să ajungem pe la 7 seara şi ne vom ruga să nu fie nici o nuntă în hotel, la Slobozia, să putem dormi. A doua zi, mergem de la 8 dimineaţa la 8 seara, e un traseu mai lung şi cu dealuri, care chiar te scot din minţi (fund, splină, la alegere!). Deci două zile. Ştiu că voi faceţi două ore pe Autostrada Soarelui. Dar nici nu ştiţi cît soare, cîtă iarbă, cîtă viaţă aţi pierdut!
Bicicletele juniorilor
– Vei transmite pentru Observator… de pe bicicletă?
Eu o să-ncerc. Să văd ce vrea şi Observatorul; dacă pleacă Băsescu cu bicicleta şi-mi ia faţa?!
– Pe cînd turul României pe două roţi?
Cînd japonezii vor miniaturiza România la vreo 200 de kilometri pătraţi. Sau cînd o mare firmă de biciclete va descoperi potenţialul meu şi-mi va da o bursă să mă antrenez un an de-aici înainte!
– Juniorii tăi au biciclete?
Băieţii mei au biciclete semistricate, din cauza lor, în principal. Nici unul nu ştie pe două roţi încă: li se pare prea puţin pentru echilibru. Sînt nişte firi mai raţionale, nu ca mine!
– Cînd vei pleca în expediţie cu velierul?
În vara asta, regate cu echipa de yachting Antena 1, pe care o lansăm la apă în iunie. Apoi, dacă totul merge bine şi lumea înţelege sportul ăsta, peste Atlantic, în toamnă!