Lucrarile la fundatia noului stadion National incep in aprilie

Apropo.ro / 29.01.2008, 10:05
Lucrarile la fundatia noului stadion National incep in aprilie
Lucrarile la fundatia noului stadion din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu vor incepe in luna aprilie

Lucrarile la fundatia noului stadion din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu vor incepe in luna aprilie, pana la acea data urmand sa se incheie demolarea actualei arene, a anuntat directorul de constructii, Stefan Monus.

Acesta a explicat ca, asa cum se astepta, marea problema o reprezinta demolarea actualei arene si nu construirea celei noi. De asemenea, Monus a precizat ca actualul gazon nu va putea fi pastrat, urmand sa fie inlocuit cu unul nou. "Demolarea a inceput, urmeaza sa dam jos prin implozie pilonii de la nocturna, lucru care se va intampla in februarie, iar apoi sa scoatem gazonul, pentru ca acesta impreuna cu toate instalatiile nu va putea fi pastrat. Va fi dificil, pentru ca nu stim ce este dedesubt. O alta problema este nivelul panzei freatice, care e destul de ridicat, de aceea gazonul va fi si el ridicat cu aproximativ un metru si ceva peste cel actual. Lucrarile la fundatia noului stadion vor incepe in aprilie", a spus Stefan Monus.

Proiectul actual al noii arene ar putea fi completat cu un acoperis retractabil pentru gazon, care ar putea permite gazduirea a unui numar mai mare de evenimente. Pentru acoperisul retractabil, constructorul asteapta acordul Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti, intrucat costurile acestuia se ridica la 16 milioane de euro si nu a fost inclus in pretul initial al proiectului de 120 de milioane de euro fara TVA. "Asteptam acordul beneficiarului, adica al Primariei, pentru acest acoperis retractabil, care va permite organizarea a 15-20 de evenimente pe an in perioadele in care vremea este nefavorabila. Costul de 16 milioane de euro, conform unui studiu de fezabilitate, va fi amortizat in 4-5 ani. Prelata care se va folosi este ignifuga si este garantata de firma producatoare 15 ani", a adaugat directorul de constructii civile si industriale al firmei germane Max Bogl.

La construirea arenei vor lucra proximativ 250-300 de persoane, o parte specialisti din Germania si o alta parte muncitori romani. Stefan Monus a explicat ca forta de munca ar putea fi o problema, avand in vedere ca "nu se gasesc muncitori in zona orasului Bucuresti", dar a precizat ca o solutie o reprezinta aducerea unor lucratori din provincie.

Stefan Monus a mentionat ca stadionul va avea o capacitate de 55.000 de locuri acoperite, tribunele urmand sa fie impartite in doua gradene cu circulatie intre ele. Suprafata arenei va fi de aproximativ 108.000 metri patrati, iar cantitatea de beton care se va turna va fi de aproximativ 100.000 de metri cubi. Stadionul va fi construit pe 6 nivele si va avea 40 de loji VIP dispuse pe doua nivele.

Directorul general al FRF, Ioan-Angelo Lupescu, sustine ca noul stadion va fi gata in luna mai a anului 2010, pentru ca in 2011 sa poata gazdui finala Cupei UEFA. "Trebuia ca acum 10-15 ani sa facem acest stadion. Dar important e ca am gasit intelegere pana la urma la Primarie si Guvern. Sunt sanse reale sa gazduim finala Cupei UEFA din 2011. La UEFA este aceasta tendinta de a duce competitia si spre tarile din est. De exemplu, anul acesta finala Cupei UEFA este la Istanbul, iar cea din Liga Campionilor la Moscova", a mentionat Lupescu.