Lucrul la un birou dezordonat promovează gândirea creativă

De: Mihaela Enache / 29.08.2013, 17:00
Lucrul la un birou dezordonat promovează gândirea creativă
Ordinea și curățenia pot conduce pe oameni să facă lucruri bune, dar atunci când lucrezi la un birou dezordonat poți fi stimulat să ai idei noi, au descoperit cercetătorii.

Noile studii, realizate de către omul de știință în domeniul psihologiei, Katheleen Vohs și colegii săi de la Universitatea din Minnesota, au descoperit că o persoană poate obține rezultate foarte valoroase într-un cadru dezordonat.

Vohs a explicat că a fi într-o cameră curată pare să încurajeze oamenii să facă ceea ce se așteaptă de la ei și, în comparație cu cei care lucrează în camere deordonate, aceștia au donat mai mult din banii lor proprii în scopuri caritabile și cel mai probabil sunt acel gen de oameni care vor alege mărul în locul dulciurilor.

Într-un alt experiment, participanții au fost rugați să vină cu noi idei de utilizare a mingilor de ping-pong. S-a constatat, în general, că participanții din camerele dezordonate au generat același număr de idei pentru noi utilizări, ca și omologii lor din camerele curate. Dar ideile lor au fost evaluate ca fiind mai interesante și mai creative atunci când au fost evaluate de judecători imparțiali.

Cercetătorii au mai descoperit și că, atunci când participanților li s-a dat posibilitatea de a alege între un produs nou și unul cunoscut, cei din sala dezordonată au fost mai predispuși să-l prefere pe cel nou, în timp ce aceia din camera ordonată au preferat produsul cunoscut.