Lucruri de care să ţii cont la alegerea unui televizor 4K

Apropo.ro / 17.07.2019, 09:00
Lucruri de care să ţii cont la alegerea unui televizor 4K
A avea un televizor 4k a devenit în ultimii ani un lucru destul de comun, având în vedere scăderea preţurilor acestor dispozitive din 2014 până în prezent. Dar sunt multe alte persoane ce nu au făcut încă trecerea la această rezoluţie, iar acest lucru poate fi adesea destul de greu de făcut.

Sunt foarte multe lucruri de luat în calcul atunci când  dorim să achiziţionăm un televizor nou, mai ales că acestea nu mai sunt folosite doar pentru a urmări posturile de televiziune preferate, ci şi pentru vizionarea de filme sau seriale de pe diferitele aplicaţii. Iată câteva motive pentru care un televizor 4k poate fi o idee bună:

Calitatea imaginii

Incontestabilă este, evident, calitatea imaginii a unui televizor 4k. 4k înseamnă efectiv un ecran cu o rezoluţie de 3840 x 2160 de pixeli. Aceste tipuri de televizoare sunt primele televizoare ce au capacitate HDR. HDR intensifică culorile şi zonele de lumină şi întuneric. Este unul din caracteristicile televizoarelor 4k ce fac imaginea acestora de calitate.

O altă tehnologie aproape exclusivă televizoarelor 4k este OLED. Practic, un televizor 4k foloseşte o diodă organică emitentă de lumină pentru a reproduce imaginile. Datorită faptului că televizoarele OLED încorporează propriile filtre de culoare, acestea produc un negru mai intens şi o gamă mai largă de culori, iar imaginea va avea aceeeaşi calitate indiferent de unghiul din care este privită. De asemenea, face televizorul mult mai eficient din punct de vedere energetic, acest tip de tehnologie având nevoie de mult mai puţin curent electric pentru a funcţiona.

Evoluţia cinematografică şi a jocurilor video

În momentul în care acest tip de rezoluţie a fost adus pe piaţa de larg consum, nu prea exista conţinut pe care să îl poţi vizualiza. În momentul de faţă deja nu se mai pune problema de aşa geva. Majoritatea aplicaţiilor de filme şi seriale de pe smart TV au deja conţinut 4k, iar ce e cel mai important este că deja companiile evoluează în această direcţie. Şi posturile de televiziune fac paşi importanţi pentru a aduce emisiunile preferate ale telespectatorilor în format 4k.

De luat în considerare este si faptul că majoritatea consolelor de joc suportă rezoluţia 4k. Multe din companiile ce fabrică aceste console au adus pe piaţă versiuni noi pentru ca acestea să poată oferi cea mai bună experienţă de joc alături de un televizor 4k.

Preţul

Multă lume, când aude televizor 4k, se gândeşte automat la un televizor scump, dar nu e tocmai aşa. Bineînţeles că putem găsi televizoare 4k la preţuri exorbitant de mari, dar acest lucru nu este neapărat universal valabil. După cum am menţionat şi mai sus, din 2014, preţul acestor electronice au început să scadă considerabil. De asemenea, numărul companiilor ce oferă televizoare 4k a crescut, venind pe piaţă cu o varietate de modele. Televizoarele cu rezoluţie de 1080 p se laudă în ultimul timp cu preţuri sau oferte greu de refuzat, însă televizoarele 4k nu sunt de trecut cu vederea. Acestea reprezintă viitorul, iar cu multitudinea de caracteristici pozitive pe care le deţin, reprezintă o alegere mult mai bună. În funcţie de nevoile dumneavoastră, puteţi găsi un televizor 4k care să se încadreze în bugetul dumneavoastră, iar dacă totuşi îl depăşeşte cu puţin, nu veţi fi dezamăgit de investiţia făcută.