Lulica, prima păpușă țigănească (Poze)

Redacția / 09.04.2012, 12:00
Lulica este prima păpușă țigănească și a fost lansată de rromii din Sibiu. Aceasta a fost făcută la fabrica Arădeanca.

Rromii din Sibiu au creat prima păpușă țigănească, botezată Lulica, și a fost lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor. A fost realizată în colaborare cu fabrica de păpuși Arădeanca.

Lulica

Lulica este „țiganca perfectă”, are ochii verzi, îmbrăcată în haine tradiționale și accesorizată cu nelipsiții bănuți. Păpușa a fost inspirată de străbunica lui Dorin Cioabă, prințul țiganilor de la Sibiu.

„Lulica era un personaj foarte apreciat în comunitatea noastră, a rromilor, era o bună gospodină, un model ca și femeie, ca și respect față de soțul ei, și-a iubit mult familia, era o femeie frumoasă, chiar străbunicul meu a furat-o, pentru că el era puțin mai în vârstă și părinții ei nu erau de acord cu căsătoria”, povestește Dorin Cioabă.

Lulica

Florin Cioabă și Lulica

Hainele Lulicăi sunt lucrate manual, de către rromii din Sibiu. În funcție de îmbrăcăminte, costă între 80 și 150 de lei.

„Am încercat să o facem să semene cu femeile rrome, să aibă tenul colorat, părul bogat, împletit… Știm că mamele le spun copiilor să fie cuminți că vin țiganii și, când văd o femeie îmbrăcată tradițional, le e frică. Dar ajungând păpușa în casa lor, la grădinița lor, se sparge acest zid al discriminării. Noi vrem să donăm câteva păpuși și la grădinițe”, a declarat Florin Cioabă.

Lulica

Au fost create în total 200 de exemplare, șapte dintre ele fiind prezentate la lansare. Păpușa poate fi cumpărată de la magazinul cu produse tradiționale al rromilor din Sibiu.

Lulica va avea și un partener, din toamnă. Este vorba de păpușa în variantă masculină, care va purta și un nume: Bărbulică.