Lumea nouă

Apropo.ro / 12.11.2007, 00:00
Lumea nouă
Începutul secolului XX. Într-un colţ uitat de lume din cîmpia siciliană, trăieşte o familie de ţărani care-şi cîştigă existenţa de generaţii din pămîntul pe care-l deţin. Îşi duc viaţa în armonie cu natura şi coabitînd cu spiritele morţilor.

Monotonia le este întreruptă de poveştile din ce în ce mai incitante despre Lumea Nouă, oamenii acesteia şi, mai ales, extraordinarele ei comori… Salvatore hotărăşte să vîndă tot – pămînt, casă, bunuri – pentru a pleca împreună cu copiii şi mama sa în vîrstă să îşi construiască o viaţă mai bună pe cealaltă parte a oceanului. Dar pentru a deveni cetăţean al Lumii Noi, el îşi dă seama că va trebui să renunţe la multe… La începutul secolului al XX-lea, sclavagia era abolită de puţin timp în SUA şi imensele teritorii aveau mare nevoie de mînă de lucru. Primele fotografii ale Lumii Noi erau de la ţară. Imaginile, pretins adevărate, arătînd nişte omuleţi minusculi pe lîngă nişte legume gigantice, au circulat în toată Europa pentru a atrage oamenii. Propaganda a prins şi mii de ţărani, care, îngroziţi de terenurile lor aride, au ales să plece.

Charlotte Gainsbourg a acceptat imediat rolul: ”Scenariul e captivant. E o pagină de istorie pe care eu nu o cunoşteam şi am avut sentimentul că ceva foarte autentic din cultura italiană”.
”Am vrut ca filmul să urmărească individul care şi-a părăsit ţara sa natală şi s-a transformat din omul vechi în omul modern. Omul care nu a luat cu el decît cîteva obiecte, dar şi-a pus în bagaje toţi morţii” – E. Crialese

Premiera 16 noiembrie
TO: Nuovomondo. Producţie Franţa-Italia, 2006.
R: Emanuele Crialese. Cu: Charlotte Gainsbourg, Vincenzo Amato, Aurora Quattrocchi, Francesco Casisa, Filippo Pucillo, Federica de Cola, Vincent Schiavelli. Distribuit de Independenţa Film