Lumea văzută prin ochii animalelor (Poze)

Apropo.ro / 04.07.2012, 17:00
Vederea animalelor este diferită de cea a oamenilor. Te-ai întrebat, oare, cum văd un câine sau un păun lumea exterioară?

În cadrul expoziției Royal Society din Londra au fost expuse imagini care ilustrează modul cum văd animalele de lângă noi lumea exterioară, inclusiv pe noi.

Cele mai noi cercetări referitoare la culorile pe care le percep animalele arată că multe dintre acestea văd ultraviolet sau culori pe care noi nu le vedem.

paun

Păsările, de exemplu, pot vedea ultraviolet, astfel că un păun care privește un posibil partener nu îi poate vedea coloritul frumos – cu verde, albastru, etc, pe care noi îl știm.

paun ultraviolet

Păsările au patru tipuri de celule conice la ochi, denumite fotoreceptori (oamenii au trei), și pot vedea mai multe culori decât o facem noi, oamenii.

minge

Când arunci o minge unui câine, acesta nu îi vede culorile, ci o va căuta ghidat fiind de miros

scarabeul

Scarabeul Chysina beetles reflectă o lumină pe care nu o vedem – polarizată circulară. Specialiștii cred că este folositoare la comunicare

În lumea naturală, culorile pe care animalele le pot observa le sunt de folos spre interacțiune, relații, etc

Dr. Tom Pike de la Universitatea Lincoln, din Marea Britanie, spune că avem tendința de a ne asuma că ceea ce vedem este și limita lumii vizuale.

sepia

Ochii sepiei au evoluat separat de oameni și sunt diferiți – nu pot vedea culorile, dar pot discerne polarizarea luminii

fluturele paun

Fluturele păun este pătat cu un anume scop: să fenteze prădătorii

veverita

Pentru oameni, veverița are mai multe variațiuni de culoare, dar cea mai cunoscută ne este cea roșiatică-maronie. Între ele, aceste animăluțe se văd cenușii

Aceste diferențe de coloristică, la animale, ne face să înțelegem și de ce unele animale par mai prostuțe decât altele, deși această dezvoltare vizuală este în beneficiul lor. Ca și în cazul animalelor, și oamenii ar trebui să înțeleagă ce înseamnă distingerea culorilor și a variațiilor acestora, în viața noastră.