Lupta împotriva dismenoreei

Apropo.ro / 12.04.2002, 20:47
Lupta împotriva dismenoreei
Durerile din timpul ciclului menstrual afecteaza, în fiecare luna, mai mult de jumatate dintre femei. Oboseala, dureri de cap, nervozitate accentuata, o stare de depresie mai pronunțata, dureri lombare și musculare sunt simptome care persista în zilele proaste ale lunii. De ce

Durerile din timpul ciclului menstrual afecteaza, în fiecare luna, mai mult de jumatate dintre femei. Oboseala, dureri de cap, nervozitate accentuata, o stare de depresie mai pronunțata, dureri lombare și musculare sunt simptome care persista în zilele proaste ale lunii.

De ce ți se face rau

Durerile menstruale (dismenoreea) sunt provocate de un fenomen ușor de înțeles. În perioada ciclului, mușchii uterului se contracta, în mod excesiv, o data cu arterele care iriga aceasta zona. Arterele nu mai beneficiaza de cantitatea de sange de care au nevoie.

Oxigenul se rarefiaza, uterul se asfixiaza și apar crampele. Intensitatea durerii este calificata între puternica și foarte puternica.

Pentru atenuarea lor, ginecologul poate recomanda diverse soluții. Contracepția orala poate diminua durerile menstruale, dar nu este indicata atunci cand femeia vrea sa ramana însarcinata.

Antiprostaglandinele dau rezultate bune în 80 -90 % din cazuri. Se utilizeaza doar cand apar durerile.

Cum durata acestora nu se întinde pe o perioada mai mare de 36 de ore, medicul va prescrie produse care se vor elimina rapid din organism.

În cazuri severe, antiprostaglandinele se pot asocia cu antispastice, iar pacientei i se fac examene complementare.

Daca pacienta urmeaza tratament contraceptiv, medicul îi poate recomanda pilule mai puternice.

Aliații durerii

Severitatea crizelor este foarte importanta la fumatoare.

Cu cat numarul țigarilor este mai mare, cu atat mai pronunțata este durerea.

Se spune ca femeile care au sterilet sufera mai mult decat cele care nu au recurs la aceasta metoda contraceptiva.

De asemenea, daca mama a suferit dureri în timpul ciclului menstrual, fiica poate moșteni aceste dureri.

În urma a numeroase investigații, a fost evidențiat faptul ca dismenoreea este mai frecventa în cazul abuzului sexual în copilarie.