Lupul, paznic la oi: 53 de milioane de dolari delapidați în 20 de ani

De: Marian Andrei / 03.05.2012, 17:00
Lupul, paznic la oi: 53 de milioane de dolari delapidați în 20 de ani
Inspectorul financiar al orășelului american Dixon, Rita Crundwell, a "sifonat" - începând din 1990 - fondurile comunității pentru a-și asigura o viață de huzur și a-și îndeplini plăcerile.

Un tribunal federal a făcut public, marți, că frauda constatată este mult mai mare decât cea calculată inițial, de 30 de milioane de dolari, și a emis un act de acuzare împotriva fostului oficial, propunând printre altele confiscarea averii acesteia.

Rita Crundwell a ocupat, din 1990, funcția de Inspector financiar al orașului Dixon din statul american Illinois, care îi permitea să aibă ultimul cuvânt în ceea ce privește toate tranzacțiile financiare ale municipalității. Din această poziție, ea a reușit să delapideze orașul cu 53 de milioane de dolari, cu ajutorul cărora, potrivit procurorilor, și-a asigurat o viață luxoasă.

Instanța a dispus confiscarea a două proprietăți, între care o fermă de cai, a unei rulote în valoare de 2,1 milioane de dolari, mai multe camioane, a unei bărci, a mașinilor sale (între care una de colecție) și a utilajelor de la fermă – toate acestea fiind dobândite sau întreținute cu bani obținuți prin fraudă– dar și a sumei de 224.000 de dolari din conturile acuzatei.

Procesul va începe luni, iar Rita Crundwell riscă, pe lângă confiscarea averii, și o pedeapsă cu inchisoare de 20 de ani.