LUX CULINAR: Ce conține cea mai scumpă cină de Crăciun

De: Gabriela Voicu / 10.12.2012, 17:00
LUX CULINAR: Ce conține cea mai scumpă cină de Crăciun
Bucătarul britanic Ben Spalding, chef al unuia dintre cele mai importante restaurante din Londra, pregătește cea mai scumpă cină de Crăciun, pentru patru persoane.

Masa de Crăciun este un eveniment special, pe care site-ul VeryFirstTo.com l-a transformat într-un adevărat spectacol, oferind userilor posibilitatea să guste cea mai scumpă masă de Crăciun.

Cina exclusivistă este pentru patru persoane și costă circa 155.000 de euro, adică aproape 39.000 de euro / persoană, dar chiar conține de toate!

Meniul este format din patru specialități gătite din cele mai scumpe ingrediente din lume, astfel încât desfătarea culinară să fie completă. Printre aceste bucate speciale se regăsește caviarul Almas, de peste 6.000 de euro, inclus ca aperitiv, și un oțet balsamic vechi de 150 de ani. Felul principal este un soi de curcan rar (rasă japoneza specială, care produce niveluri ridicate de acizi grași esențiali omega 3 și omega 6), învelit într-o foaie comestibilă din aur de 50 de karate, presărată cu fistic Akbari, evident cel mai scump soi de fistic din lume, produs in Iran.

Cina mai conține supă chinezească din cuib de rândunică, trufe, ciocolată Amedei (din Toscana), vin roșu La Tache din 1959 și o șampanie în valoare de 46.000 de dolari, datând din perioada Primului Război Mondial, servită în recipiente speciale din diamant. Desertul este la rândul său o delicatese de peste 5.000 de euro. Acesta constă în boabele de cafea excretate de un mamifer din Asia, numit Zibeta Asiatica (Kopi Luwak) și într-o felie de pepene Densuke, fără sâmburi, care se găsește doar pe insula Hokkaido, din Japonia. Bucătarul va folosi și un pepene Yubari King, care costă 3.100 de euro.

Cel mai scump meniu

Toate acestea sunt așezate pe o „farfurie” din vanilie aurie de Uganda (conține cea mai mare concentrație de vanilină – 2%).

Oferta site-ului are caracter umanitar, deoarece toți banii obținuți în urma vânzării cinelor exclusiviste vor fi donați. Tânărul bucătar britanic Ben Spalding, chef al unuia dintre cele mai importante restaurante din Londra, „John Salt”, a creat cel mai scump meniu de Crăciun din lume, iar 80% din profit va fi donat Societății de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie și fundației Hospitality Action. Cina este servită acasă la cei patru care vor comanda meniul, serviciile de transport fiind incluse în preț.

Iată ce ingrediente scumpe conține cina de lux pentru Crăciun:

Diva Vodka – £2.000

Piper Heidsieck 1907 Champagne – £37.000

Dry ice – £180

Pata Negra Iberico jambon – £600

Birds Nest – £100

Almas Caviar – £5.000

150 year old balsamic – £1.030

Whole White Alba truffle – £3.500

Pullet de bresse’s for stock – £2.500

Saffron stock – £500

Yubari King melon – £2.500

Dodine of rare breed turkey – £500

Wagyu beef – £4.500

Gold leaf – £6.000

Periogord truffles – £900

Akbari pistachios – £5.000

Kopi Luwak – £3.000

Amadei chocolate – £150

Densuke watermelon – £2.600

Gold Ugandan vanilla plate – £1.500

1949 Cheval Blanc – £4.680

1988 Corton-Charlemagne, Coche-Dury – £1.390

1959 La Tache – £5.400

1976 Chateau d’Yquem – £990