Lycia lansează albumul „Quiet Moments” (Interviu exclusiv)

De: Gabriela Voicu / 12.08.2013, 13:30
Lycia lansează albumul
Pe 5 decembrie 2012, Lycia, una dintre cele mai vechi și cunoscute trupe din sfera gothic/darkwave, a anunțat că va lansa un nou album, numit "Quiet Moments".

Pe 5 decembrie 2012, Lycia, una dintre cele mai vechi și cunoscute trupe din sfera gothic/darkwave, a anunțat că va lansa un nou album, intitulat „Quiet Moments”. Piesa cu același nume este a 11-a de pe noul album care va fi lansat atât pe CD, în ediție limitată, de casa de discuri Handmade Birds Records din Texas, cât și în format digital, prin intermediul Lycium Music, casa de discuri a trupei.

Ambele versiuni ale noului album vor fi lansate pe 20 august 2013 și reprezintă revenirea trupei după o pauză de câțiva ani – în 2003 Lycia a lansat albumul „Empty Space”, iar în 2010 a apărut materialul „Fifth Sun” exclusiv în format digital. Până când vom avea ocazia să ascultăm „Quiet Moments”, membrii actuali ai trupei Lycia, Tara VanFlower și Mike VanPortfleet, soț și soție în afara scenei, au acordat un interviu exclusiv pentru Apropo.ro, în care vorbesc despre muzica lor, despre cum a evoluat industria de-a lungul anilor, dar și despre alte lucruri interesante din domeniu.

Apropo.ro: Intenționați să plecați în turneu în America sau în Europa după lansarea noului album? Ce trupe ați vrea să deschidă un concert Lycia sau pentru ce artiști ați cânta în deschidere?

Tara VanFlower: Nu. Am renunțat la turnee cu ceva timp în urmă. Mike a decis să păstrăm Lycia exclusiv ca trupă de studio. Dacă ar fi să mă gândesc totuși la turnee, mi-ar placea să cântăm alături de trupa franceză Dirge sau de orice proiect în care este implicată Sera Timms (fie proiectul ei solo Black Mare sau trupa Ides of Gemini), dar și alături de alți prieteni cu care am împărțit cândva scena.

Mike VanPortfleet: Nu, Lycia nu mai cântă live, acum suntem trupă de studio. În 1995 am pornit în turneu alături de Trance To The Sun și a fost fantastic. Discutasem anterior cu Clan of Xymox, când ei erau reprezentați de Tess Records – și aceasta ar fi fost o opțiune interesantă.

Apropo.ro: Care sunt așteptările voastre în ceea ce privește show-urile live? Sunteți multumiți de sunet?

Tara: Suntem perfecționiști și nu suntem mulțumiți de show-urile live, iar acesta este unul dintre motivele pentru care am renunțat la turnee. Sound-ul nostru este foarte dificil de redat live, iar fără o echipă foarte bună în spate ar fi aproape imposibil. De foarte multe ori am fost dezamăgiți că sunetistul nostru nu reușea să redea live ceea ce noi am fi dorit

Mike: Nu am fost multumiți niciodată de show-urile live. Am avut și bugete limitate, ceea ce ne-a afectat și ne-a determinat să facem compromisuri din punct de vedere muzical.

Lycia – „Drifting”

Apropo.ro: Când a avut loc ultimul concert live al trupei Lycia? Cum au reacționat fanii?

Tara: Ultimul concert a fost în Arizona, în 2009, iar oamenii au fost extraordinari. Mulți dintre ei au venit acolo special pentru show, dar, din nou, sunetistul nostru nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor noastre, iar în ultimele minute am fost nevoiți să renunțăm la partea vocală a lui Mike. Așadar, lunile pe care le-am petrecut pregătindu-ne au fost în zadar. Cu toate acestea, fanii noștri s-au bucurat și ne-au susținut, însă Mike a decis ca acela să fie ultimul nostru concert. Cei care ne susțin formează un grup restrâns, dar pentru noi atitudinea lor pozitivă înseamnă mult.

Mike: Fanii au fost extraordinari de-a lungul vremii, iar reacțiile lor sunt variate. Îmi amintesc de un show din San Diego, pe care l-am susținut în 1993; în club erau lumini și fum peste tot, reușeam cu greu să văd ceva pe scenă. Între melodii s-a făcut la un moment dat liniște absolută și eram convins că lumea a părăsit încăperea, dar după ce am cântat ultima piesa („Pygmallion”) fanii au izbucnit în aplauze după un minut de tăcere. A fost spectaculos, ei intraseră în starea aceea pe care noi am dorit să o inducem.

Apropo.ro De ce este noul vostru album numit „Quiet Moments”?

Tara: În cazul meu denumirea reflectă acele momente din miez de noapte în care mă gândesc la trecut. Sunt stări declanșate de un vis sau de un sentiment, sunt momente de izolare completă în care mă regăsesc doar eu și gândurile mele.

Apropo.ro: Cum ați descrie noul album în trei cuvinte și cum diferă acesta de „Empty Space”?

Tara: Rece, dezolant, inspirațional. „Empty Space” este un album de care nici nu ne mai pasă. Îl considerăm o greșeală din multe puncte de vedere despre care nu vreau să discut public. Nu există comparație între cele două.

Mike: Onest, personal, real. Este aproape opusul albumului „Empty Space”. „Quiet Moments” este unul dintre cele mai bune materiale ale trupei, iar „Empty Space” este unul dintre cele mai slabe.

Apropo.ro: Care este piesa ta favorită de pe noul album? De ce?

Tara: „Grand Rapids”, pentru că este brutală și mă face să plâng când o ascult, iar această reacție este ceea ce îmi doresc de la muzică în general – vreau să o simt în tot corpul. „Grand Rapids” mă impresionează la fel cum o face „A Day in the Stark Corner” și pot spune asta mai mult din perspectiva unui fan, având în vedere că implicarea mea în noul album a fost minimă. Piesa mă duce cu gândul la vremea în care eram fan Lycia, înainte de a face parte din trupă.

Mike: „Antarctica”, pentru că este o creație personală în care mă regăsesc atât din punct de vedere muzical cât și al versurilor. Piesa este despre o parte din mine pe care am pierdut-o în tinerețe și este similară uneia care îmi este la fel de dragă – „Wide Open Spaces”, de pe albumul „A Day In The Stark Corner.”

Apropo.ro: Ce artiști v-au influențat muzica de-a lungul vremii?

Tara: Pe mine mă inspiră în mod special visele. Artiștii care m-au marcat și mi-au influențat personalitatea (alături de experiențele vieții și de locurile în care am ajuns) fie provin din sfera punk și post punk în care m-am regăsit în tinerețe, fie din cea a muzicii clasice, bluegrass, country, gangster rap, metal sau muzica anilor ”20.

Mike: The Doors și alte trupe prog rock sau post punk britanice. Joy Division, Killing Joke, Wire și alții m-au inspirat să formez Lycia. În anii ”80, când deja cântam în trupe, m-au influențat genurile ambient și industrial.

Apropo.ro: De ce ați ales cariere solo pentru o vreme?

Tara: Am decis să renunțăm la Lycia temporar pentru că era prea mult „bagaj” atașat trupei – responsabilități contractuale, emoționale, multe dezamăgiri etc. Aveam nevoie de ceva nou, diferit.

Mike: Ajunsesem la un nivel la care nu eram sigur că doream să continui sub denumirea Lycia. Apoi am început să creez sound-uri noi pornind de la remixul unor demo-uri vechi ale trupei. Astfel s-a născut materialul meu solo „Beyond The Horizon Line”, de care am fost atât de mulțumit încât pentru o vreme m-am gândit să urmez o carieră solo, dar în final am revenit la Lycia.

Apropo.ro: Care este acum potențialul trupei în ceea ce privește vânzările și expunerea?

Tara: Sincer, nu știu. Nu mai trăim de multă vreme exclusiv din activitatea trupei, nu este cel mai important job pentru noi și nu putem decât să sperăm că ceea ce facem va ajunge la cât mai multă lume.

Mike: Nu știu. „Quiet Moments” pare să readucă Lycia într-un punct în care nu a mai fost din anii ”90. Încerc să mă concentrez pe muzică și ce va fi, va fi.

Apropo.ro: Cum s-a schimbat sound-ul Lycia acum că trupa este formată doar din doi membri – Tara și Mike? Vă gândiți la posibilitatea de a extinde formația în viitorul apropiat?

Tara: Pot spune cu certitudine că nu vom adăuga membri noi, dar poate că vom readuce pe cineva. Sound-ul evoluează pe măsură ce Mike evoluează, pentru că trupa reprezintă viziunea lui, iar celelalte instrumente sunt alese de el pentru a-i susține creativitatea.

Mike: Fiecare album este unic, dar toate au ca numitor comun un sound specific Lycia. „Quiet Moments” oferă o senzație de acalmie pe care o regăsim în vechile piese ale trupei la care am lucrat singur („Ionia” și „A Day In The Stark Corner”). Nu vor fi noi membri în trupă, dar David Galas va lucra din nou cu noi pentru următorul album, iar Tara se va implica mai mult.

Apropo.ro: Din perspectiva consumatorului de muzică aș crede că de obicei casele de discuri păstrează mare parte din veniturile obținute de pe urma artiștilor. Era digitală reprezintă însă o oportunitate pentru artiști de a renunța la casele de discuri pentru a-și distribui muzica independent pe internet și a obține profit. Cât de greu este, de fapt, să câștigi bani în acest context?

Tara: Am renunțat de multă vreme să vindem muzică pe CD-uri, dar de data aceasta vom lansa o ediție limitată pentru noul album, în colaborare cu casa de discuri Handmade Birds pentru că ne face plăcere să lucrăm cu ei. Dacă se vor vinde? Așa sper; nu mi-ar plăcea să le lansăm și să le văd apoi pe un raft. Vânzările online au mers relativ bine pentru noi, însă avem joburi full time în afara domeniului muzical. Nu cred că trupele mai pot câștiga bani la fel de ușor ca în trecut. Download-urile ilegale nu ne ajută și cred că oamenii nu mai au multe motive să cumpere muzică pentru că o pot asculta gratuit pe internet.

Mike: Industria muzicală s-a schimbat complet din anii ”90 când noi eram mai activi. Vânzările noastre au avut de suferit ca urmare a download-urilor gratuite și am fost nevoiți să ne găsim joburi suplimentare. Am lucrat pentru un distribuitor de muzică dar după câțiva ani ne-am pierdut joburile tot din cauza descărcărilor gratuite de pe internet. Totul este diferit acum, casele de discuri nu mai par atât de importante, iar faptul că avem control asupra propriilor materiale face ca nivelul de altădată să fie posibil de atins din nou. Cu Handmade Birds lucrăm pentru că așa am vrut, nu pentru că era necesar.L

Lycia – „Silver Silver”

Apropo.ro: Cât de important este internetul pentru promovarea trupelor?

Tara: Cred că ne ajută să avem mai mult control asupra a ceea ce vrem să exprimăm. Nu ești nevoit să te bazezi exclusiv pe casa de discuri care de multe ori nu te reprezintă corect sau o face pentru propriul interes. Online poți fi prezent așa cum îți dorești și îți poți promova munca la nivelul la care te simți cel mai bine, iar asta gratuit în mare parte.

Mike: Când am intrat în industire, în anii ”80, trupele strângeau bani, intrau în studio, înregistrau un demo și făceau câteva sute de copii. Casetele erau apoi trimise către diferite publicații create de fani și apoi erau uitate. Era multă muncă pentru nimic și părea imposibil să pătrunzi cu adevărat în industrie. Acum, o trupă poate să înregistreze muzică și acasă, iar în câteva săptămâni să aibă albumele pe iTunes. De asemenea, artiștii pot avea profiluri ale trupelor lor pe diferite site-uri, iar posibilitățile sunt nelimitate. Îmi doresc să fi avut și eu avut aceleași oportunități la începutul carierei.

Apropo.ro: Când și de ce ați creat propria casă de discuri?

Mike: Am lansat Lycium Music în 1999 și am avut o singură lansare – EP-ul „The Time Has Come And Gone”, pe care l-am prezentat sub denumirea Estraya (dar de atunci l-am relansat în format digital sub numele Lycia). De-a lungul anilor am câștigat drepturile asupra muzicii noastre vechi, pe care apoi am relansat-o digital prin Lycium Music. Am creat casa de discuri pentru că vânzările noastre scădeau rapid. Ne-am gândit că astfel vom avea profit și că vom putea menține trupa. Lucrurile nu au decurs, însă, cum ne-am dorit.

Apropo.ro: Cum obțineți tonurile și efectele pentru piesele voastre?

Tara: Eu compun altfel decât Mike și de obicei încep cu un singur ton, apoi construiesc diverse sunete în jurul lui. De vreme ce muzica mea este experimentală, nu compun după anumite reguli și nu mă gândesc prea mult la ce vreau să obțin. Nu am mai compus muzică de câțiva ani.

Mike: Piesele pur și simplu se întâmplă. Nu respect o anumită structură, doar intru în studio și încep să creez. Când se dezvoltă o formulă coerentă, intensitatea și originalitatea unei piese scad. Este foarte important pentru mine să controlez fiecare aspect al piesei având în minte ideea de a face orice este necesar. Nu îmi place să lucrez constrâns de limite sau de reguli; cu cât experimentez mai mult cu atât este mai bine și astfel produc materiale de care sunt mulțumit.

Apropo.ro: Alte noutăți?

Tara: Am lansat LP-ul „Cold” pe vinil tot cu Handmade Birds, în ediție limitată. „Quiet Moments” va fi lansat pe 20 august și voi mai lansa câteva cărți.

Mike: Albumul nostru „Cold” din 1996 a fost relansat pe vinil și suntem foarte multumiți de munca celor de la casa de discuri Handmade Birds. Este o ediție limitată și pare că se va vinde bine. De asemenea, am creat primul videoclip oficial Lycia, pentru piesa „The Visitor” de pe „Quiet Moments”. Acesta a fost regizat de Adria Ghiralt, din Spania. Este un videoclip abstract care redă foarte bine mesajul piesei. Sperăm ca în curând să avem și o premieră online a videoclipului, iar dacă nu se va întâmpla, acesta va apărea pe canalul oficial de pe Youtube al trupei Lycia. Pregătesc și „Fifth Sun” pentru o relansare digitală până la sfârșitul acestui an. James Plotkin, care a masterizat „Quiet Moments” și „Cold” pe vinil, va masteriza și acest material care va include două piese suplimentare („North Town” si „The Dreaming Body”).