Ma demachiez, dar cu ce?

Apropo.ro / 05.07.2004, 14:06
Ma demachiez, dar cu ce?
Alegerea produselor destinate operațiunii de curațare a tenului este foarte importanta. Daca folosești un demachiant, un produs exfoliant sau o loțiune tonica neadecvate tipului tau de ten, vei provoca fie iritarea și descuamarea lui, fie îngrașarea excesiva a

Alegerea produselor destinate operațiunii de curațare a tenului este foarte importanta. Daca folosești un demachiant, un produs exfoliant sau o loțiune tonica neadecvate tipului tau de ten, vei provoca fie iritarea și descuamarea lui, fie îngrașarea excesiva a pielii.

Ten normal
* Pentru curațarea acestui tip de ten folosește un lapte demachiant fluid. Tonifierea tenului se poate face cu o loțiune ușor astringenta. Pentru zona din jurul ochilor nu folosi decat un demachiant special, care conține substanțe mai grase, ce nu irita aceasta zona deosebit de sensibila.

* Nu uita sa te demachiezi și seara, indiferent daca ai fost fardata sau nu. Praful, fumul, impuritațile și secrețiile pielii trebuie îndepartate, pentru ca pielea sa poata respira în voie pe timpul nopții și eficiența cremei de noapte sa fie maxima.

* Curațarea în profunzime se face saptamanal, cu ajutorul unui produs de peeling. Poți folosi pentru aceasta operațiune orice tip de produs specific, care are proprietatea de a dizolva stratul de celule moarte.

Ten uscat
* Pentru curațarea acestui tip de ten folosește o crema demachianta emolienta sau un produs special, conceput dupa formula 2 în 1 – curațare și tonifiere.

* Curața tenul dimineața și seara, apoi aplica pe fața o loțiune tonica, fara alcool, fara a face economie de produs demachiant. Aplica-l din abundența pe fața, maseaza ușor fiecare porțiune, apoi așteapta cateva minute. Îndeparteaza demachiantul cu ajutorul unei loțiuni tonice, dar nu aplica loțiunea și în zona din jurul ochilor.

* Pentru îndepartarea stratului de celule moarte și curațarea în profunzime a tenului, folosește saptamanal un produs de exfoliere filmogen. Acesta nu este iritant și are rolul de a înmuia epiderma și de a încorpora, în pelicula pe care o formeaza dupa uscare, impuritațile și celulele moarte ale pielii.

Ten sensibil
* Pentru demachierea tenului folosește doar produse emoliente, cu o textura ușoara și care au incluse în compoziția lor substanțe antialergice.

* Razele soarelui și caldura excesiva irita pielea și este necesar sa te demachiezi de mai multe ori pe zi, în special în aceasta perioada a anului. Înainte de a începe sa te demachiezi, prinde-ți parul cu o bentița și spala-te bine pe maini. Începe cu demachierea buzelor, chiar daca nu ești rujata. Pielea buzelor este foarte sensibila și se irita ușor. Folosește pentru fiecare zona a feței un alt tampon de vata. Înlocuiește loțiunea tonica cu un ceai calmant și emolient (nalba, tei) sau cu apa minerala.

* Pentru gomajul saptamanal poți folosi o masca naturista: tarațe de grau înmuiate în smantana și miere.

Ten gras
* Pentru demachiere sunt indicate loțiunile demachiante, spumele de curațare sau produsele tip gel, care nu conțin substanțe grase. Dimineața, poți înlocui soluția demachianta cu apa și sapunul.

* Pentru a regla secreția de sebum și pentru a evita formarea punctelor negre, este necesar sa-ți cureți tenul cel puțin de 2 ori pe zi.

Dimineața, tenul trebuie curațat pentru a îndeparta excesul de sebum, altfel fardurile se vor „scurge” la scurt timp dupa aplicare. Demachierea „de seara” este obligatorie! Nu aplica demachiantul tau obișnuit și în jurul ochilor. Pielea pleoapelor este sensibila și are un conținut de grasimi mult mai scazut decat restul tenului. Daca tenul tau este excesiv de gras, îndeparteaza excesul de sebum de mai multe ori pe zi cu ajutorul unei loțiuni tonice astringente și hidratante.

Pentru curațarea în profunzime a pielii, poți folosi orice produs de exfoliere: creme de peeling pe baza de particule abrazive sau acizi de fructe, produse filmogene sau gelurile de curațare. Ca sa le sporești eficiența, folosește o periuța pentru întinderea lor și pentru masarea ușoara a epidermei.

Demachiantele
Aceste produse conțin substanțe care degreseaza pielea, dizolva murdaria și îndeparteaza urmele de fard. Ele nu au rol de hranire a pielii și nu pot înlocui crema nutritiva sau hidratanta.

Lotiunile tonice
Nu pot înlocui demachiantul sau crema obișnuita. Ele stimuleaza activitatea sangvina la nivelul epidermei, avand totodata o acțiune tonica asupra mușchilor feței. De asemenea, ele determina închiderea porilor, tenul fiind astfel mai puțin expus la infecții.

Produsele de exfoliere
Aceste produse nu suplinesc demachiantul sau loțiunea tonica și nu pot fi folosite zilnic, deoarece acțiunea lor mai puternica produce iritarea pielii. Rolul lor este de a elibera epiderma de impuritațile care o sufoca, de a stimula circulația sangvina periferica, a intensifica procesul de regenerare a pielii și a regla secreția de sebum.