Madrid de la Santiago Bernabeu la Plaza Mayor

Apropo.ro / 26.02.2004, 19:22
Madrid de la Santiago Bernabeu la Plaza Mayor
Când te plimbi pe strazile Madridului, nu știi niciodata ce te așteapta dupa urmatorul colț: un bar pregatit pentru evenimente festive, un alai nupțial ieșind dintr-o biserica medievala, o gașca de trubaduri ratacitori și multe astfel de


Când te plimbi pe strazile Madridului, nu știi niciodata ce te așteapta dupa urmatorul colț: un bar pregatit pentru evenimente festive, un alai nupțial ieșind dintr-o biserica medievala, o gașca de trubaduri ratacitori și multe astfel de „ciudațenii”. Cea mai memorabila „apariție” va fi, cu siguranța, una la fel de spontana, așa ca ține ochii larg deschiși!

Capitala hispanica se poate mândri cu monumente grandioase și cu un autentic centru dar, cu toate acestea, ea nu este numai o destinație culturala. Este, mai întâi de toate, o metropola vie, inundata de restaurante, cafenele, discoteci și cluburi de noapte, cu program non-stop. Așadar, nu ai nici un motiv de mirare daca ramâi blocat în trafic la patru dimineața, iar oamenii pe care-i întâlnești nu se întorc neaparat de la munca…

Locuri care merita vazute

Ca orice turist, primul impuls pe care-l vei avea va fi sa dai un tur orașului. Și daca asta ți-e dorința, nu-ți ramâne decât sa mergi în centru și sa te instalezi confortabil în Madrid Tour, mașinile care te vor plimba pe cele trei trasee principale: Madrid Istoric, Madrid Monumental și Madrid Modern.

Așa, vei avea ocazia sa treci prin celebra Puerta del Sol, prin Plaza Mayor – cea mai impresionanta piața din Madrid, ale carei atracții sunt: Casa de la Panadería, o brutarie veche, Casa de la Carnicería, o veche macelarie, și statuia lui Filip al III-lea.

Alte construcții interesante: Catedrala San Isidro, Ministerul Afacerilor Externe, Casa de Lope de Vega, reședința faimosului scriitor fiind situata pe strada care poarta numele unei alte mari personalitați, Calle Cervantes, și grandiosul Museo del Prado.

Picasso Square este un alt loc în care te aștepta una dintre cele mai înalte cladiri din Madrid, Turnul «Picasso», și Estadio Santiago Bernabeu, stadionul echipei de fotbal Real Madrid.

La final, poți merge la plimbare prin Parque del Retiro, cel mai frumos parc din Madrid, unde vei putea admira Palatul de Cristal și Palatul Velasquez și te vei distra facând canotaj pe lacul central.

Traditii si obiceiuri

Madrilenii își numesc orașul „la Villa” (satul), tradițiile satelor care au fuzionat, formând capitala, fiind înca vii.

Cea mai spectaculoasa sarbatoare a spaniolilor este Anul Nou, când sute de oameni se aduna în Puerta del Sol și, în ritmul tic-tac-ului de la miezul nopții, manânca fiecare cate 12 boabe de strugure, pentru a avea noroc în anul ce vine. Dupa miezul nopții, orașul devine gazda unei grandioase petreceri.

15 Mai este o alta data la care, daca se întâmpla sa te nimerești în Madrid, vei avea parte de un spectacol de zile mari. Este ziua în care Sarbatoarea lui San Isidro aduce cu sine numeroase concerte, reprezentații din lumea circului și cea mai fascinanta corida a anului.

Nici în iulie-august Madridul nu-și gasește liniștea, fiind perioada când orașul organizeaza o serie de evenimente culturale, pe care localnicii le numesc Veranos de la Villa (Vara în sat).

În septembrie, la teatrele din Madrid te așteapta cele mai reușite reprezentații, noiembrie aduce cu sine Festival Internațional de Jazz, iar în decembrie, irezistibilele colinde de Craciun îți vor ghida pașii catre un singur loc: Plaza Mayor.

Viata nocturna

La madrileni nopțile sunt foarte agitate. Așadar, daca vrei sa ții pasul cu localnicii, nu vei avea nici o șansa sa-ți petreci noaptea într-un singur local, fiind nevoit sa schimbi pe puțin trei-patru.

Dar nu te speria, exista totuși o scapare. Între Puerta del Sol și Plaza de Santa Ana, mai exact pe strada numita „Calle Huertas”, sunt o mulțime de cluburi, taverne, cafenele care ofera spectacole teatrale, și baruri elegante, toate foarte aproape unele de altele, ușurându-ți chinul de a merge pe jos.