MAE a pregatit o analiza privind retragerea Rusiei din Tratatul CFE

Apropo.ro / 17.07.2007, 12:01
MAE a pregatit o analiza privind retragerea Rusiei din Tratatul CFE
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, precizeaza ca anuntul Federatiei Ruse de retragere din Tratatul CFE nu a reprezentat un element surpriza pentru România sau aliatii sai si mentioneaza ca MAE a elaborat un material pe aceasta tema, solicitând discutarea lui în sedinta CSAT din 19

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, precizeaza ca anuntul Federatiei Ruse de retragere din Tratatul CFE nu a reprezentat un element surpriza pentru România sau aliatii sai si mentioneaza ca MAE a elaborat un material pe aceasta tema, solicitând discutarea lui în sedinta CSAT din 19 iulie.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, luni, ca, BPN a decis initierea demersurilor pentru convocarea ministrului de Externe la Comisiile de politica externa si de aparare din Senat, în legatura cu decizia Federatiei Ruse de retragere din Tratatul CFE. Diaconescu a mai spus ca PSD nu are încredere ca institutiile statului cunosc „magnitudinea” gestului facut de Federatia Rusa.

În replica la solicitarea PSD, ministrul de Externe, liberalul Adrian Cioroianu precizeaza, într-un comunicat remis marti agentiei MEDIAFAX, ca anuntul presedintelui rus Vladimir Putin privind suspendarea aplicarii prevederilor Tratatului cu privire la Limitarea Fortelor Conventionale în Europa (CFE) si a acordurilor sale subsecvente „nu a reprezentat un element de surpriza, nici pentru România si nici pentru aliatii sai”.

Ministerul Afacerilor Externe este pe deplin constient de anvergura gestului Federatiei Ruse si, împreuna cu celelalte institutii abilitate ale statului, a urmarit constant evolutiile legate de problematica CFE, în special în intervalul ultimelor luni, când pozitia Federatiei Ruse a devenit tot mai evident contrara spiritului Tratatului CFE, adauga Cioroianu.

El mentioneaza ca pozitia României, atât publica precum si în diversele procese de negociere în context CFE la care a luat parte, a fost si este corelata cu cea a celorlalti membri ai Aliantei Nord-Atlantice.

Mediafax