MAE: Nu a fost vorba despre un gest abuziv al autoritaților spaniole

Apropo.ro / 11.03.2005, 13:23
MAE: Nu a fost vorba despre un gest abuziv al autoritaților spaniole
Autoritațile spaniole au permis, duminica seara, intrarea în Spania a noua români din 64 aflați în doua autocare care s-au întors la granița spaniola dupa ce fusesera returnate cu o zi în urma. Potrivit directorului general al Direcției Afacerilor Consulare

Autoritațile spaniole au permis, duminica seara, intrarea în Spania a noua români din 64 aflați în doua autocare care s-au întors la granița spaniola dupa ce fusesera returnate cu o zi în urma.

Potrivit directorului general al Direcției Afacerilor Consulare din MAE, Cristian Gaginsky, consulii generali ai României la Marsilia și Barcelona, Romulus Bena și Florin Florian, s-au deplasat, duminica, la punctul de frontiera Perthus/La Junquera, pentru a fi alaturi de cetațenii români la momentul efectuarii formalitaților de verificare și pentru a putea acorda asistența necesara.

Ei au asistat la verificarea amanunțita a documentelor și a motivației privind scopul calatoriei a românilor din cele doua autocare.

Una dintre persoanele respective calatorea în Spania împreuna cu fiica, pentru a face un tratament medical, iar Consulatul General al României din Barcelona a pus la dispoziția lor mașina proprie, pentru a ajunge la cea mai apropiata stație de cale ferata.

Cele 55 de persoane carora nu li s-a permis intrarea în Spania se vor întoarce în țara, precizeaza Gaginsky, adaugînd ca nu a fost vorba despre un gest abuziv al autoritaților spaniole, nici de unul ieșit din comun sau discreționar, dovada fiind faptul ca cei care au avut actele în regula au putut intra în Spania.

Alte doua autocare se afla în drum spre granița franco-spaniola, aflîndu-se la aceasta ora înca în Franța, dar nu se știe exact unde, pentru ca nu mai sînt escortate de autoritațile franceze. În momentul în care vor ajunge la frontiera, autoritațile spaniole vor anunța Consulatul României la Barcelona, iar consulul român se va deplasa la granița, pentru a oferi asistența necesara.

În fiecare zi se iau decizii de returnare de la frontierele tutoror țarilor a unor cetațeni, nu este vorba despre o masura extraordinara, ceea ce a atas atenția în acest caz a fost numarul mare de persoane care au dorit sa intre în același timp în Spania, considera oficialul MAE.

El spune ca nu are înca detalii privind faptul ca doua dintre autocare ar fi fost întoarse din drum, sîmbata, dupa intrarea pe teritoriul spaniol, la 40 de km de granița, fiind oprite pentru un control de catre Poliția rutiera și nu de catre Poliția de frontiera.

Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat, luni, pe consulul ambasadei Spaniei din București, pentru a-i solicita sprijinul în obținerea informațiilor din partea autoritaților spaniole în ceea ce privește situația creata la frontiera în timpul week-end-ului.

Directorul Direcției Afaceri Consulare din MAE spera ca raspunsul autoritaților spaniole sa soseasca în cursul zilei de luni, dar precizeaza ca trebuie urmate și acolo proceduri specifice de verificare a datelor respective.

Potrivit unui comunicat al MAE remis, luni, agenției MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe va continua sa urmareasca cu toata atenția evoluția situației cetațenilor români aflați înca în deplasare pe teritoriul Franței și se va asigura ca tratamentul aplicat acestor persoane corespunde cu statutul lor de persoane libere, care calatoresc în mod legitim în spațiul Schengen.

MAE va lua toate masurile pentru ca drepturile, libertațile și demnitatea cetațenilor români sa nu fie afectata.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetațenilor români obligativitatea de a respecta cu strictețe regulile de intrare, deplasare și ședere în statele membre ale spațiului Schengen.

Purtatorul de cuvînt al MAE, Catalin Ionița a declarat, sîmbata, pentru MEDIAFAX, ca spaniolii și-au întarit controlul la frontiere în contextul unei decizii privind regularizarea situației cetațenilor straini aflați ilegal în Spania. Acțiunea se desfașoara între 7 februarie și 7 mai 2005.

Mediafax