MAE pregatește o strategie de politica externa axata pe energie

Apropo.ro / 24.11.2006, 20:07
MAE pregatește o strategie de politica externa axata pe energie
Ministerul de Externe pregatește o strategie de politica externa axata pe energie, a anunțat, vineri, la Sinaia, șeful diplomației, Mihai Ungureanu, care a precizat ca este vorba despre gasirea de furnizori alternativi de energie, care sa permita României sa

Ministerul de Externe pregatește o strategie de politica externa axata pe energie, a anunțat, vineri, la Sinaia, șeful diplomației, Mihai Ungureanu, care a precizat ca este vorba despre gasirea de furnizori alternativi de energie, care sa permita României sa obțina profit din tranzitul de energie.

El s-a referit la ședința CSAT de miercuri, când s-a discutat pentru prima data foarte serios despre politica energetica a României pe termen mediu, în condițiile în care, în ultimii 16 ani, România a încercat sa iasa din situații de criza cu soluții de moment.

„România se afla într-o situație fericita în acest moment, pentru ca și coșul sau energetic și felul în care utilizeaza importurile de petrol și gaze naturale îi lasa aproape intacta șansa de a deveni independenta energetic. (…) România trebuie sa câștige politic din aceasta cvasi-independența energetica”, a apreciat Ungureanu.

De asemenea, el a spus ca CSAT pe aceasta tema a fost convocat la timp, iar propunerea președintelui a fost mai mult decât necesara, în aceste condiții politica externa cautând soluții la imperativul diversificarii surselor de energie.

„Nu ne gândim doar la consumul intern, pentru ca am rata nenumarate ocazii de a avea profit. Vrem sa transformam România în țara de tranzit”, a adaugat ministrul.

Mediafax