Maestrul și ucenica

Apropo.ro / 31.10.2005, 14:38
Maestrul și ucenica
Doi bogați oameni de afaceri americani, Donald Trump și Martha Stewart, își repara imaginea și conturile cu ajutorul unui reality show de succes pe care îl prezinta. Dar între ei, de curand, a intervenit ceva: nemilosul juriu care este publicul trimite în subsolul

Doi bogați oameni de afaceri americani, Donald Trump și Martha Stewart, își repara imaginea și conturile cu ajutorul unui reality show de succes pe care îl prezinta. Dar între ei, de curand, a intervenit ceva: nemilosul juriu care este publicul trimite în subsolul topurilor emisiunea Marthei, în timp ce nici Donald nu o duce prea stralucit… Cine va fi concediat?

Donald Trump (59 de ani) și Martha Stewart (64 de ani) au în comun ceva care îi deosebește de mulți alți bogați ai lumii, și anume apetitul pentru lumina reflectoarelor. De fapt, sunt printre puținii oameni de afaceri care și-au transformat numele într-un brand de corporație. În cazul lor, notorietatea persoanei lor publice e o palpabila sursa de venit – și, firește, un risc asumat: atunci cand Martha Stewart a fost condamnata la cinci luni de închisoare, afacerile ei au fost la un pas de faliment.

Și Trump, și Stewart și-au construit averile în mare masura datorita reputației – deși doar ea are și afaceri de media, el fiind implicat aproape exclusiv în afaceri cu proprietați imobiliare. Însa în momentul în care afacerile lor ajunsesera într-un punct critic, au avut parte de aceeași salvare: televiziunea. Reality show-ul „The Apprentice” („Ucenicul”) a fost lansat în iarna lui 2003, difuzat de catre rețeaua NBC, co-produs de Donald Trump și de Mark Burnett (un celebru producator tv, creatorul unui alt reality show care a facut istorie, „Survivor”) și a ajuns deja la sezonul al patrulea, care a avut premiera pe 22 septembrie. Sezonul al cincilea este deja în pre-producție, în prezent desfașurandu-se înscrierile.

„The Apprentice” e un format care opune doua echipe de cate opt concurenți din care în cele din urma unul singur este declarat caștigator, premiul cel mare fiind un post de middle management într-una dintre companiile celor doua gazde (Trump sau Martha Stewart), cu un contract pe un an de zile și un salariu anual de 250.000 de dolari.

Pentru cei doi, apariția în show a fost realmente salvatoare. În 2003, Trump avea o situație financiara extrem de precara. Trump Hotels and Casino Resorts, companie în care Trump deține 25% (inițial, firma era 100% a lui, însa în 1995 – 1996 a fost forțat sa o listeze la Bursa pentru a acoperi datorii enome) nu a înregistrat niciodata profit în ultimii 10 ani. Astazi, reorganizata sub numele de Trump Entertainment Resorts, compania are datorii de 1,2 miliarde $, iar acțiunile lui Donald Trump însuși valoreaza cam 135 milioane.

Martha Stewart a prins trenul numit „The Apprentice” în acest an, dupa ce și-a încheiat condamnarea de cinci luni la închisoare pentru obstrucționarea justiției, doua capete de acuzare pentru declarații false și conspirație, într-un caz în care și-a vandut un pachet de acțiuni la o firma de biotehnologie, folosind, se pare, informații din interior. Afacerile ei sunt grupate sub umbrela companiei Martha Stewart Living Omnimedia și includ o emisiune tv, un canal radio cu emisie 24 de ore, în format digital, cinci reviste și mai multe serii de produse pentru casa, flori, DVD-uri, felicitari etc. etc.

Citește mai multe despre subiectul acesta numai în

Tags: