Magnatul italian de peste drum

Apropo.ro / 28.11.2007, 13:54
Magnatul italian de peste drum
Isi cauta terenurile pe Google Earth si le cumpara dupa ce da o tura cu elicopterul, sa vada „intreg peisajul".

Isi cauta terenurile pe Google Earth si le cumpara dupa ce da o tura cu elicopterul, sa vada „intreg peisajul”. Stefano Albarosa, presedintele grupului Cefin, unul dintre cei mai expansivi oameni de afaceri italieni din Romania, are in diferite faze de dezvoltare proiecte imobiliare de un miliard de euro, iar din primavara anului viitor vrea sa vada cursele de Formula 1 la showroom-ul Ferrari pe care il construieste peste drum de aeroportul Otopeni.

La 40 de ani, Stefano Albarosa, presedintele grupului Cefin, este unul dintre dezvoltatorii imobiliari cei mai vizitati de catre fondurile de investitii. Poate la fel de des cautat precum Shimon Galon, seful GTC Romania, artizanul celei mai mari tranzactii de la noi cu o cladire de birouri – America House, sau Alexander Hergan, omul din spatele Avrig 35, alti doi cunoscuti developeri imobiliari din Romania.

Dar, spre deosebire de alti dezvoltatori, Albarosa nu a facut niciodata un secret din faptul ca prefera sa intre in parteneriate cu un investitor financiar, care aduce atat cunostinte, cat si siguranta unui exit din proiectul construit. Nu degeaba Radu Lucianu, partener al companiei imobiliare Eurisko si partener de afaceri al Cefin, spune ca ii aduce „saptamanal” investitori interesati.

Albarosa este privit de consultantii imobiliari drept unul dintre cei mai capabili oameni din industrie, ce a cladit de la zero o afacere despre care nu stia mare lucru. Practic, a pornit de la cateva milioane investite in special pentru a sprijini dezvoltarea altor afaceri ale grupului Cefin, dar a ajuns in cinci ani la proiecte imobiliare de peste un miliard de euro.

Stefano Albarosa
  • 40 de ani, casatorit, trei copii (de 12, 10 si 8 ani)
  • Petrece doar patru zile pe saptamana in Romania, pentru ca familia sa locuieste in Budapesta. In cele patru zile are cate 14-15 intalniri pe zi si marturiseste ca nu-i place sa lucreze la birou
  • Fratii si mama lui sunt implicati in afacerile Cefin

Chiar daca nu este un investitor discret, precum Alexander Hergan sau ca Gabriel Popoviciu, proprietarul proiectului Baneasa, si raspunde aproape de fiecare data la intrebarile jurnalistilor, putini stiu ca activitatile imobiliare ale lui Stefano Albarosa – devenite „perla” grupului pe care l-a fondat in urma cu circa 12 ani – au inceput aproape accidental. „In real estate am intrat pentru ca nimeni nu stia sa cladeasca sedii asa cum ni le doream noi”, explica Stefano Albarosa, in biroul de la parterul unei cladiri din Primaverii – actualul cartier general al Cefin Real Estate, compania de dezvoltare imobiliara din holdingul Cefin.

Holdingul, care este detinut in proportii egale de familia Albarosa si o alta familie de oameni de afaceri italieni – Orecchia, a pornit de la o afacere de import de autovehicule Iveco, s-a dezvoltat in industrii adiacente, dar vedeta a ajuns acum activitatea din real estate. Stefano Albarosa este extrem de pasionat de investitiile imobiliare, asa ca nu este de mirare ca, desi afacerile grupului Cefin se intind in multe orase din Romania, acoperind mai multe domenii, mai mult de trei sferturi din discutia cu reporterii BUSINESS Magazin s-a invartit in jurul afacerilor imobiliare. Grupul Cefin a dezvoltat deja proiecte in valoare de aproape 200 de milioane de euro, spune Albarosa. „Acum lucram la proiecte de 400 de milioane de euro si mai avem «pe teava» investitii ce ar putea ajunge la alte 400 de milioane de euro”, rezuma el. Cu totul, un miliard de euro.