Mahmoud Abbas anunta o noua lege electorala

Apropo.ro / 03.09.2007, 09:41
Mahmoud Abbas anunta o noua lege electorala
Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas a anuntat duminica publicarea unei noi legi electorale care favorizeaza partidul sau, Fatah, în competitia cu miscarea islamista Hamas, impunând tuturor candidatilor sa "respecte programul politic al OEP", relateaza AFP. "Noua lege

Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas a anuntat duminica publicarea unei noi legi electorale care favorizeaza partidul sau, Fatah, în competitia cu miscarea islamista Hamas, impunând tuturor candidatilor sa „respecte programul politic al OEP”, relateaza AFP.

„Noua lege electorala a fost publicata”, a declarat Abbas, în cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Ramallah alaturi de Înaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana.

Noua lege electorala, publicata în vederea alegerilor legislative anticipate propuse de Abbas, impune tuturor candidatilor sa „respecte programul OEP” (Organizatie pentru Eliberarea Palestinei) si acordurile semnate cu Israelul, tocmai ceea ce refuza sa faca miscarea islamista care controleaza Fâsia Gaza.

Seful de cabinet al presedintelui, Rafiq al-Husseini, a declarat pentru AFP ca „decretul a fost semnat înainte, dar ca publicarea oficiala a acestuia a fost facuta duminica”.

Hamas a respins duminica aceasta noua lege, calificând-o drept „ilegala”.

Presedintele palestinian „nu are dreptul de a aduce modificari legii palestiniene si nu are dreptul de a organiza alegeri fara acordul Hamas”, a declarat purtatorul de cuvânt al miscarii islamiste, Sami Abu Zouhri.

„Aceasta decizia este ilegala si va fi respinsa. Hamas este împotriva alegerilor anticipate si fara acordul sau, acestea nu vor avea nici un sens”, a subliniat el.

Proiectul de lege electorala este analizat de presedinte de mai multe saptamâni, în cadrul carora a purtat discutii cu gruparile Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, potrivit biroului sau de presa.