Mai există cele şapte minuni ale lumii?

De: Nicoleta Nicolae / 23.04.2015, 12:00
Mai există cele şapte minuni ale lumii?
Pentru oamenii din vremurile antice a fost, probabil, greu de imaginat că monumentele pe care ei le numeau „cele şapte minuni ale lumii” ar dispărea vreodată. Dintre toate, unul singur mai există!

Singura minune rămasă este piramida lui Keops din Gizeh, Egipt. A fost construită în urmă cu 5.000 de ani, pentru a servi ca mormânt al faraonului şi reginei sale.

Cea de-a doua minune au fost Zidurile Babilonului, ce se aflau pe teritoriul Irakului din prezent. Ele au fost construite în anul 600, Î.Hr., de către faimosul rege Nebuchadnezzar. Făcute din cărămidă şi înalte de 100 de metri, acum zidurile sunt doar nişte ruine.

Cea de-a treia minune a lumii antice a fost statuia lui Zeus din Olympia, Grecia, creată de celebrul sculptor grec Phidias. Monumentul era înalt de 12 metri, în fildeş ornat cu aur, iar ochii zeului erau din diamante preţioase. Însă, nu mai există nicio urmă din monument.

Cea de-a patra minune a fost Templul zeiţei Artemis din Efes, situată pe ceea ce este acum teritoriul Turciei. Acoperişul monumentului era susţinut de coloane din piatră înalte de 18 metri, iar interiorul templului includea unele dintre cele mai bune lucrări de artă greacă. A fost incendiat în anul 262 D.Hr., odată cu invazia goţilor.

Cea de-a cincea minune a fost mausoleul din Halicarnas, de asemenea pe teritoriul de azi al Turciei. Monumentul a fost construit pentru guvernatorul local Mausol, care a decedat în 252 Î.Hr. Acesta a avut o structură atât de remarcabilă şi valoroasă, încât a căpătat imediat după construcţie denumirea de „mausoleu”.

Colosul din Rhodos, o statuie din bronz a zeului soarelui, Helios, este cea de-a şasea minune a lumii. Monumentul avea o înălţime de circa 32 de metri şi a fost ridicat pe insula Rhodos. Acesta a fost distrus în urma unui cutremur, în anul 224 Î.Hr.

Cea de-a şaptea şi ultima minune a lumii antice este Farul din Alexandria, construit în anul 283 Î.Hr., pe insula Pharos de pe coasta Egiptului. Se crede că acesta avea o înălţime de 180 de metri la bază, cu o lumină ce ghida toate vasele către port. Farul a funcţionat peste 1.500 de ani, până a fost dărâmat de un cutremur.