Mai mulți participanți din strainatate la Târgul Gaudeamus 2005

Apropo.ro / 23.10.2005, 13:51
Mai mulți participanți din strainatate la Târgul Gaudeamus 2005
Târgul Gaudeamus va avea anul acesta o participare internaționala "mai consistenta", printre expozanții din strainatate numarându-se Franța, cu un stand național, precum și universitați din aproximativ 20 de țari, a declarat pentru MEDIAFAX Vladimir

Târgul Gaudeamus va avea anul acesta o participare internaționala „mai consistenta”, printre expozanții din strainatate numarându-se Franța, cu un stand național, precum și universitați din aproximativ 20 de țari, a declarat pentru MEDIAFAX Vladimir Epstein, directorul manifestarii.

Cea de-a XII-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învațatura va avea loc între 23 și 27 noiembrie, în Pavilionul central al Romexpo.

Organizatorii nu au facut înca un bilanț al numarului de expozanți, dar „târgul va fi în mod cert mai mare cu circa 15%”, a spus Epstein.

Anul acesta, titulatura de „târg internațional” pare sa fie mai bine susținuta de realitate. În premiera pentru Gaudeamus, Franța va fi prezenta cu un stand național. Aceasta țara obișnuia sa participe cu un asemenea stand la celalalt mare târg de carte de la București – cel din primavara, de la Teatrul Național -, dar la ultima ediție n-a facut-o. De Franța se leaga însa doua evenimente importante pentru oamenii de cultura români: programul Les Belles Etrangeres (ce va avea loc între 14 și 26 noiembrie și va duce în Hexagon 12 scriitori, pentru lecturi publice și discuții cu cititorii) și Anul Francofoniei 2006.

De asemenea, la Târgul Gaudemus își vor prezenta oferta educaționala universitați din circa 20 de țari, iar muzeul La Cité des Sciences et de l’Industrie va reveni cu o expoziție cu tema „La mii de ani lumina”.

Președintele de onoare al ediției va fi Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România.

Deși ramâne deocamdata în Pavilionul central de la Romexpo, târgul va însemna anul acesta o dispunere parțial diferita a standurilor. Potrivit lui Epstein, în urma unei înțelegeri cu Clubul Român de Presa, Salonul Național al Presei, ajuns la ediția a șasea, se va desfașura pe un alt nivel (7.70, în loc de 4.50). În schimb, la fel ca la ediția precedenta, spațiul central de la parter va fi umplut de standuri, astfel ca lansarile de carte se vor refugia din nou pe scarile dintre cele doua niveluri amintite.

Organizatorii spun ca vor lua în considerare opțiunile pentru amplasarea standurilor strict în ordinea înscrierii expozanților. Termenul de înscriere a expirat la 14 octombrie.

Societatea Româna de Radiodifuziune, organizatorul târgului, va asigura gratuit, la cerere, conectarea la Internet pentru 50 de standuri. De asemenea, în cadrul Librariei Gaudeamus vor fi prezentate, pe site-ul www.gaudeamus.ro, cele mai reprezentative titluri prezente în standuri.

Unul dintre planurile directorului târgului este de organiza un salon de grafica și ilustrație de carte. Proiectul este înca în lucru.

La fel ca anul trecut, intrarea la târg va fi libera. Parcarea se va plati însa.

Gaudeamus și Salonul Național al Presei reunesc anual edituri, instituții mass-media, firme multimedia și universitați. Pentru multe edituri, târgul este o modalitate de a compensa proasta difuzare a carții. Pentru vizitatori, el este o ocazie de a cumpara carți la preț redus și de a gasi într-un singur loc titluri vechi de câțiva ani sau ultimele apariții editoriale, plus publicațiile participanților la Salonul Presei. Anul trecut, circa 80.000 de oameni au trecut pragul Romexpo, pe durata celor cinci zile ale evenimentului.

Mediafax

Tags: